2021.05.15., szombat , Zsófia, Szonja

Hírek

2017. november 29. szerda • 08:23

Az új közigazgatási eljárási törvény miatt 17 agrár tárgyú törvény módosul

A kormány 17 törvényt kíván módosítani egy salátatörvényben, amely agrár témájú szabályokat foglal magába, ezek változtatására a januárban életbe lépő általános közigazgatási eljárásról szóló törvény (ákr) miatt van szükség. A törvény módosításának vitájára az Országgyűlés keddi ülésnapján került sor a parlamentben.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára expozéjában azt mondta, a január elsejével életbe lépő új eljárási törvény bevezetésével egy új norma megalkotása volt a cél, ezért van szükség az ágazati törvények módosítására is. A törvényjavaslatban jogi, és nem szakmai jogszabályváltozások szerepelnek - húzta alá.

Kifejtette, hogy az agrártámogatások felhasználásával, általános eljárásokkal kapcsolatos törvények is módosulnak, hogy az ügyintézés rugalmasabb legyen. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy 2018 őszén újabb törvénymódosítási csomag várható az ügyintézés további rágalmasítása érdekében. Kiemelte még, hogy az ügyintézési határidőket is újraszabályozza a közigazgatási eljárási törvény, ezeket is átvezetik. Emellett új eljárásrend lép életbe az agrár témájú törvényekben és is az ingatlan-nyilvántartásra vonatkozó egyes szabályok is módosulnak.

Fidesz: ésszerűbb és egyszerűbb szabályokra van szükség

Pócs János, a Fidesz vezérszónoka szerint a beterjesztést az ésszerűbb és egyszerűbb jogszabályokra való igény indokolja, ugyanakkor ezekben a szabályokban az uniós joghoz való kötöttség miatt ennek az ésszerűsítésre kevésbé van lehetőség, nem lehet olyan erősen a közigazgatási rendtartásról szóló törvényhez kötni, mint a többit.

MSZP: az agráriumot teljesen kivették az ákr-ből

Gőgös Zoltán (MSZP) azt kifogásolta, hogy az agráriumot teljes mértékben kivették ezzel a módosítással az ákr-ből, és az ingatlan-nyilvántartáson keresztül az érintett lakosságot is. Nehezményezte azt is, hogy a támogatási szervet érintő változásokat nem egyeztették a szakmai szervezetekkel, pedig ezek rendkívül fontos részek. A képviselő emellett elmondta azt is, hogy a vízgazdálkodási törvény olyan paragrafusát akarják módosítani, amely nem is létezik, az ingatlan-nyilvántartási szabályokat pedig úgy módosítják, hogy kiskapukat nyitnak és ezzel megtévesztik az embereket. Hangsúlyosan kérte a képviselő, hogy ne tegyenek különbséget a határidőkben állam és állampolgár között. A módosításban ugyanis az állam 70 napig vizsgálódhat, de a gazdának 15 napja van adatot szolgáltatni.

Földi László, a KDNP vezérszónoka annyit mondott, frakciója támogatja a javaslatot.

Jobbik: a javaslat nem orvosolja azokat a problémákat, amiket kellett volna

Magyar Zoltán, a Jobbik vezérszónoka egyebek mellett arról beszélt, hogy a javaslattal lehetőség lett volna egyes problémák orvoslására, de ezt a lehetőséget az előterjesztő elszalasztotta. A képviselő emellett Gőgös Zoltánhoz hasonlóan felhívta a figyelmet azokra a kiskapukra, amelyeket a jogszabály módosításával hoznak létre.

LMP: egyenként kellene a 17 törvényt tárgyalni

Sallai R. Benedek, az LMP vezérszónoka szerint külön-külön kellene tárgyalni azt a 17 törvényt, amelyet ez a salátatörvény érint, mert nem csak az ákr miatt vezetnek rajtuk végig módosításokat. Kifejtette, hogy az állattartásban lévő eltérő adminisztráció miatt egy jogszabályi ismerettel rendelkező gazda sem tud majd megfelelni a jogszabályi követelményeknek, de a legnagyobb visszásságot a halgazdálkodásnál lehet tapasztalni. Elmondása szerint megváltoztatják a halgazdálkodás alapjait, miután korábban megszüntettek egy ősi magyar foglalkozást, a belőle élőket pedig nem kárpótolták. A kormányt Sallai R. Benedek szerint két dolog vezérli: hogyan lehet még több pénzt beszedni, és hogyan lehet hatalmon maradni. Ennek megfelelően módosult a halgazdálkodási törvény, amelybe a Magyar Országos Horgász Szövetséget most bebetonozzák.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az elhangzottak reagálva azt mondta, Sallai R. Benedek azokat védi, akiknek hatalmas tórendszerük van, a kormány viszont pont ott akar rendet tenni a mostani rendezetlenség után. Megjegyezte, hogy az LMP-s képviselő a politikai düh miatt távol került a törvényjavaslat megértésének képességétől. Közölte továbbá, hogy az ákr mindent "fazonírozó", egységesítő rendszerét az agráriumra annak specifikus helyzete miatt nem tudják teljesen átvezetni, ezért akarnak olyan eljárásrendet bevezetni, amely épít a végrehajtásban szerzett tapasztalatokra.

A felszólalást követően Lezsák Sándor levezető elnök lezárta a napirend tárgyalását.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.