2019.09.16., hétfő , Edit

Hírek

2019. január 16. szerda • 12:41

Az üzemanyagárak csökkenése mérsékelte az inflációt

Decemberben az üzemanyagárak mellett, a műszaki termékek és a cukor ára is mérséklődött.

Az üzemanyagárak csökkenése jelentősen mérsékelte az átlagos fogyasztói árakat decemberben - mondta Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője az M1-en.


MNB: az üzemanyagárak jelentősen mérsékelték az inflációt decemberben - fotó: 24.hu

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi jelentése szerint 2018. decemberben átlagosan 2,7 %-al emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest, azaz tovább lassult az infláció az októberi 3,8 és a novemberi 3,1 %-os ütemről.

Ez döntően annak köszönhető, hogy decemberben novemberhez képest 6,9 %-kal csökkentek az üzemanyagárak, amivel a 12-havi üzemanyagár-emelkedés üteme a novemberi 7,2 %-ról 1,0 %-osra lassult.

A főosztályvezető elmondta: tavaly a fogyasztói árak 2,8 %-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, ezzel hosszú idő után először 2018-ban az átlagos fogyasztói árak elérték a jegybank inflációs célja közeli 3 %-ot.

- Tavaly több hónapon keresztül 3 % közeli volt az infláció, erre pedig az elmúlt évtizedekben nem volt példa

- fűzte hozzá.

- Az üzemanyagárak mellett, a műszaki termékek és a cukor ára is mérséklődött decemberben, ezzel szemben a dohánytermékek ára tovább nőtt novemberhez képest - mutatott rá Várhegyi Judit.

A pozitív decemberi statisztikák ellenére, nemrég az agrotrend.hu-n olvashattak arról, hogy az üzemanyagárak hosszú idő után emelkedtek.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.