2022.05.29., vasárnap , Magdolna

Hírek

2021. október 16. szombat • 12:23

Az üzletekbe is begyűrűzhet az energiaválság

Súlyos élelmiszer-ellátási zavarokhoz vezethet az energiaválság, ha az Európai Unió nem kezeli a földgáz, az áram és az üzemanyagok árának jelentős emelkedését.

Az uniós agrárminiszterek hét eleji luxemburgi csúcstalálkozóján a tagállamok miniszterei is jelezték: szerteágazó következményekkel és az élelmiszerek áremelkedésével járhatnak az elszabaduló energiaárak. Emiatt a műtrágyagyártás is veszélybe kerülhet. A kialakuló hiány pedig a növénytermesztésben később jelentős kiesést okozhat - írta a Magyar Nemzet.

Az elszabaduló energiaárak a mezőgazdaságot tehát kiemelkedően sújtják. Ennek oka, hogy  az elmúlt évben már egy másik jelentős és gyors költségnövekedést is el kellett könyvel­niük a gazdáknak a gabonaárak jelentős emelkedése matt.

Fotó: Magyar Nemzet

Az energiaköltségekhez hason­lóan a gabonaárakat is a tőzsdei kereskedés határozza meg, vagyis elsősorban a kereslet és a kínálat, de nem zárható ki a spekuláció sem. Éppen ezért egyelőre nem látható, hogy az állattartóknak a durva költségnövekedéssel járó, rekordmagas gabona- és energiaárakra mennyire kell hosszú távra berendezkedni. A gabonafélék felvásárlási ára 40,3 százalékkal volt magasabb a tavaly augusz­tusinál: a búza 30,5 százalékkal lett drágább, a kukorica 50,4 százalékkal került többe idén. Ennek eredménye, hogy az állattartók önköltségének jelentős részét kitevő takarmány ára is átlagosan negyven-hatvan százalékkal emelkedett. Ezzel szemben az élő állatokért mindössze 6,2 százalékkal kaptak több pénzt a gazdák, míg a vágómarha és a vágósertés ára csökkent.

A gazdák önköltségének másik jelentős tétele a szállítás. Az egyre magasabb üzemanyagárak is jelentős költségnövekedést jelentenek. Ez már a növénytermesztőket is érinti, így a megemelkedő gabonaárakból származó profitjuk jelentős részét az energiaárak vihetik el. További költségnövekedés várható a műtrágyapiacon, amely előállításának a földgáz az alapja.

Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően az üzemanyagárak emelkedésén kívül mindebből nem sokat érzékel a lakosság. A következő időszakban ugyanakkor várhatóan kisebb-nagyobb mértékben az élelmiszerek árában is megjelenik az önköltség példátlan emelkedése. Várhatóan az alapvető élelmiszerek kisebb mértékben drágulnak. A következő időszakban a mezőgazdaság és az élelmiszeripar több területén szükségessé válhatnak a rendkívüli állami és uniós támogatások. A tejágazat már korábban jelezte, hogy az energiaválságot kezelő lépések nélkül sok gazda felszámolja tehénállományát.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.