2021.10.16., szombat , Gál

Hírek

2020. április 20. hétfő • 12:26

Azok lesznek sikeresek, akik tudnak alkalmazkodni

A Malagrow Kft. ügyvezető igazgatójával, Malatinszki Györggyel beszélgettünk a home office munka sajátosságairól, a cég gazdasági életéről, valamint kertészeti és szántóföldi termékpalettáikról.

- Amikor mi beszélgetünk egymással, akkor az rendszerint valamilyen elegáns környezetben, valamilyen rendezvényen, eseményen zajlik. Most mindketten a home office „rejtelmei” közé vagyunk szorítva… A kollégáitok, hogy dolgoznak, látogatják az ügyfeleket, ha kell?

- Gyakorlatilag mi is otthonról dolgozunk. Az irodai dolgozók szinte mindegyike otthonról teljesíti a feladatát, amit elég jól sikerül megoldani. Az értékesítő csapat is otthonról dolgozik, nem látogathatnak partnereket személyesen. Sikerült viszont megszerveznünk olyan látogatásokat, ahol csakis telefonon teremtenek kapcsolatot a gazdákkal. Vagyis, ha nagyon szükséges, akkor ki tudnak menni a területre, megnézik az állományt, de csak egyedül. A gazdával nem találkoznak személyesen, nincsen közvetlen kapcsolattartás. Felvételeket készítenek, esetleg a helyszínről telefonon egyeztetnek, vagy a bejárás után megbeszélik a tapasztalatokat. Személyes kapcsolatot tehát nem tart senki senkivel!

- Mondhatjuk, hogy spájzoltak a termelők. Tapasztaltak ilyet?

- Igen. Jelentősen megugrott a forgalmunk az első negyedévben. De ez számunkra azt bizonyítja, hogy a gazdák értékelik ezeket a termékeket, értik, tudják, hogy ezekre szükség van.

- Az is fölmerül ilyenkor, hogyha nagyon bespájzolnak inputanyagból, akkor legközelebb nehezebben mehet majd az értékesítés. Mennyire volt készletük, mennyire készültek arra, hogy készletből erősítsenek, egyáltalán föl lehet-e erre készülni, és tudtak-e plusz készleteket beszerezni?

- Őszintén megmondva mivel a főbb beszállítóink olasz cégek, főleg a legfontosabb beszállító az, így volt egy kis pánikhangulat amikor ez az egész berobbant. Ám nem volt készlethiány, gyártási problémákat nem okozott ez a koronavírus, viszont azt el kell mondani, hogy a szállítmányozásban azért voltak fennakadások. Mostanra kezd visszaállni a rend, újra vannak kint kamionok Olaszországban, de volt egy szűk két hét, amikor azért voltak kérdések. Szerencsére voltak készleteink, gyakorlatilag valós fennakadás nem okozott az eddig legalábbis a koronavírus nekünk az ellátásban.

- Az euró-forint árfolyam mennyire befolyásolja a magyarországi árakat? Tudnak rajta valamit tompítani?

- Próbálunk… Próbálunk egyértelműen odafigyelni rá, időben vásárolni eurót, de mint importáló céget, minket nagyon súlyosan érint a gyengülő forint. Sajnos importból származó anyagoknál azt veszem észre, hogy mindenkit egyformán sújt.

- Volt elég készlet ahhoz, hogy azért még a régi áron tudjanak számolni?

- Igen. Jelentős forgalmunkat sikerült még a régi áron értékesíteni, tehát az áremelés előtti pillanatban.

– Én, mint inkább kertészeti irányultságú céget ismertem meg a Malagrowt… Mennyire nyitottak a szántóföldi gazdálkodók felé?

- Komoly erőfeszítéseket tettünk a szántóföld irányába, és nagyon komoly eredményeink vannak a szántóföldi területeken. Megvetettük a lábunkat a szántóföldön is. A kertészet természetesen továbbra is nagyon fontos ágazata a portfóliónak.

- Melyik a legfontosabb termékirány az eléggé széles palettán? Melyik az, amire az mondható: enélkül nem lenne élet a cégben?

- Nagyon jelentős a Megafol a használata, kertészeti illetve szántóföldi oldalon is nagyon szép eredményeket értünk el vele. Például a gyomírtószer okozta stresszhelyzetek kivédésére, gyógyítására, javítására. Tehát mindenféleképpen nagyon fontos eleme a munkánknak, és kezdik felismerni a gazdáknak a jelentőségét.

- Sajnos elmarad szinte minden bemutató kiállítás… Hogy tudják bemutatni a termékeiket?

- Ebben a kényszerhelyzetben gyakorlatilag át kellett csoportosítani sok munkát, máshogy, másféle módon dolgozunk. Nehezebb mondjuk egy-egy új terméket ilyen körülmények között bevezetni, ez kétségtelen. Ami viszont érdekes, hogy nagyon komoly fókuszt fektetünk pontosan ezért a kísérletekre. A kísérleteket azért meg tudjuk csinálni a gazdák nélkül is, adott esetben, tehát nagyon betartva a legszigorúbb intézkedéseket, meg tudjuk szervezni a kísérleteket, és a kísérletekből nyert eredményekkel tudunk a jövőre tekinteni. Most az a fajta befektetés történik a cégben. Ezeket természetesen megfelelően dokumentáljuk, kielemezzük, videókat készítünk róla, tehát majd meg tudjuk osztani. Sajnos nem lehet tudni, hogy meddig tart ez az egész járvány. Bízom benne, hogy lezajlik a nyár folyamán és az ősztől már újra normális keretek között tudunk működni.

- Egyszer csak vége lesz… S, ha vége lesz, akkor már könnyebb az új termékeket bevezetni, bemutatni. Van-e valami ilyen újdonság a tarsolyban?

- Van. Egy fizikai hatáson alapuló rovarölő készítményt kezdtünk el forgalmazni egy lengyel gyártótól. Ez a NanoTac nevű készítmény. Erre már idén is komoly igény lesz, nagy az érdeklődés. Olyan szilikon polimer készítmény, amivel, ha lepermetezzük az állományt, akkor pár percen belül blokkolja a rovart. Az nem tud mozdulni, gyakorlatilag oda köti. Nagyon érdekes készítmény. Nincsen utána szermaradvány, tehát nincsen benne semmilyen toxikus anyag.

Rendkívül környezetbarát és valóban nagyon ígéretes készítmény. Azt gondolom, a gazdák fölismerik azt, hogy a mezőgazdasági különleges helyzetben van. Eddig is nagyon fontos volt a magas termés elérése, most viszont még nagyobb jelentősége van annak, hogy igenis hozzuk ki a maximumot a földből, a növényekből.

Erre vannak külön termésfokozó készítményeink, amik bizonyítottan nagyon jól működnek hozamfokozás szempontjából. Ebben a megváltozott világban olyan változások történtek, amit tényleg nem gondolt senki pár hónappal ezelőtt... Hiába hallottuk a híreket Kínából, majd utána Olaszországból, még akkor sem akartuk valahogy elhinni, de most már itt van a probléma. Minden ágazatban, így a mezőgazdaságban is nagyon fontos az alkalmazkodóképesség.

Megváltozott körülmények között kell dolgoznunk. Megállni nem tudunk. Mi, agrárszakemberek tudjuk, hogy az élelmiszer-előállítás rendkívül fontos tényező lett. Gyakorlatilag sokkal előrébb került a hangsúlya, és ezért nagyon fontos az, hogy a megváltozott piaci körülményeknek, a megváltozott piaci csatornáknak azok tudnak igazán megfelelni, akik alkalmazkodni tudnak.

Nagyon fontos az, hogy a gazdák próbáljanak meg kreatívak lenni, mert azok lesznek sikeresek, akik tudnak alkalmazkodni. Én azt gondolom, hogy az alkalmazkodás, mint egy evolúciós eszköz most még fontosabb lesz a gazdatársadalom szempontjából és a gazdák szempontjából is.

Mátrai Zoltán

agrotrend.hu / Malagrow Kft.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.