2022.08.17., szerda , Jácint

Hírek

2018. július 25. szerda • 11:23

Azonnali segélyt kapnak az amerikai gazdák

A Trump-kormányzat 12 milliárd dolláros támogatása a vámtarifák miatti veszteségek enyhítésére szolgál.

Az amerikai kormányzat 12 milliárd dolláros azonnali segélyt nyújt a farmergazdáknak a vámtarifák miatti veszteségeik enyhítésére – közölte az MTI.


Sonny Perdue mezőgazdasági miniszter hagsúlyozta, az támogatás rövid távú megoldás - fotó: Jim Watson

A tárcavezető közölte, hogy a segítséget azoknak a gazdáknak adják, akik nehéz helyzetbe kerültek - a miniszter foglmazása szerint - "megtorlásként hozott törvénytelen vámtarifák" miatt.

Ez a kijelentés a Trump-kormányzat által foganatosított védővámok nyomán az amerikai portékákra kivetett kínai, kanadai, mexikói és európai uniós védővámokra utalt.

Perdue leszögezte, hogy a támogatást háromféle módon nyújtják:

  • készpénzben,
  • állami felvásárlásokkal,
  • valamint a kereskedelem előmozdításának segítésével.

- A ma meghirdetett program határozott kiállás amellett, hogy más nemzetek nem hatalmaskodhatnak a mi mezőgazdasági termelőink felett azért, hogy az Egyesült Államokat meghátrálásra késztessék - jelentette ki a miniszter.

Hangsúlyozta azt is, hogy az állami támogatás "rövid távú megoldás", és csak addig tart, amíg az Egyesült Államok és partnerei között nem születik hosszú távra szóló kereskedelmi megállapodás.

A miniszter közölte, hogy a számításaik szerint az amerikai portékákra külföldön kivetett vámok miatt eddig 11 milliárd dolláros kár érte az amerikai gazdákat.

A program értelmében a kormányzat közvetlen pénztámogatást nyújt szója-, kukorica-, gabona- és gyapottermesztőknek, illetve sertéstenyésztőknek és tejtermelőknek. Az élelmiszer-felvásárlás és -forgalmazás keretében a szövetségi agrárminisztérium gyümölcsöt, csonthéjasokat, rizst, marha- és sertéshúst, valamint tejtermékeket vásárol fel közvetlenül a farmerektől, majd az árut szövetségi élelmezési programokhoz használja fel.


Donald Trump elnök a héten a középnyugati agrárállamokban tesz látogatást - fotó: Mandel Ngan

A kormányzati program harmadik eleme pedig az amerikai mezőgazdasági termékek kereskedelmének előmozdítása. A kormány anyagi erőforrásokat biztosít új külföldi piacok felkutatásához.

Perdue szavaiból az is kiderült, hogy a kormányzati terv végrehajtásához nincs szükség a kongresszus jóváhagyására, mert egy, még az 1929-es nagy gazdasági világválság idején elfogadott törvény lehetőséget teremt rá.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.