Hírek

Barackból készül idén a legtöbb pálinka

A tavalyi mélypont után bizakodóak a pálinkafőzdék, gyümölcsből az idén bőséges volt a termés.

A kajszi már leérett, sokan vásároltak cefrének való gyümölcsöt is. A pálinkafõzdékben pedig megkezdõdött a munka. Jó hír, hogy lényeges változásra nem kell számítani sem a jövedéki adót, sem a bérfõzetés költségét illetõen – írja a teol.hu.

Bõséges lesz az idei pálinkamennyiség a remek gyümölcstermésnek köszönhetõen – fotó: pixabay.com

A kora nyári gyümölcsök után most a sárgabarackból készült cefréket viszik a szeszfõzdékbe azok, akik szeretik, ha van otthon pálinkájuk. Az általunk megkérdezett fõzdék tulajdonosai elmondták, a tavalyi mélypont után – amikor nagyon kevés volt a gyümölcs – bizakodva indultak neki a bérfõzésnek.

A kölesdi Berényi István, aki az egyik legrégebb óta mûködõ üzemet vezeti a megyében azt mondta, hogy míg pár éve huszonötezer liter pálinkát fõztek ki nála, addig tavaly ennek csak a tizedét. Ennek oka, egyrészt, hogy akkor kevés sárgabarack termett, másrészt egyre többen fõznek ki otthon cef­rét. Megváltoztak a szokások is.

Többen kisebb tételeket fõzetnének le egyszerre, ezt azonban csak kevés szeszfõzdés vállalja. A megrendelõk egyébként jó minõségre vágynak, amit a házi elõállítással nem biztos, hogy elérnek. Ez egy szakma, amihez érteni kell és nem lehet könyvekbõl megtanulni, tette hozzá a szakember. Idén Kölesden is több megrendelésre számítanak, hiszen a kajsziból rekordtermés volt. Már most sokan jelezték, hogy bérfõzetni szeretnének.

A gyakorlatban, aki bérfõzetni szeretne, azzal számolhat, hogy legfeljebb 86 liter, 50 fokos pálinkáért literenként 835 forint jövedéki adót kell fizetnie, amelyhez hozzájön még a munkadíj.

Amennyiben ennél nagyobb mennyiségre tart valaki igényt, akkor literenként 1670 forint jövedéki adóval kell kalkulálnia, amelyhez szintén hozzájön a munkadíj. Kölesden ez utóbbi költsége 1450 forint, literenként.

A bérfõzdék tulajdonosai nem nézik jó szemmel az otthoni körülmények között kifõzött pálinkákat. Az egyik ismert pálinkaház tulajdonosa például azt mondta, ugyanaz a pohár pálinka, ami a piacra kerül, három különbözõ adónem alá tartozik, attól függõen, ki állította elõ.

A kereskedelmi tétel literéért kétszer 835 forintot, a bérfõzetésért 835 forintot, míg az otthon fõzöttért egész évben csupán 1000 forintot kell fizetni. És ez utóbbinál nem literenként, hanem a teljes tételért. Ráadásul az otthon fõzött nem is kerülhetne piacra, mégis ott köt ki egy része.

Kérdés az is, a helyi önkormányzattól ellenõrzi-e bárki is az otthon fõzõt. Egyes adatok szerint jelenleg akár negyvenezer pálinkafõzõ gép is forgalomban lehet, amibõl csak tizenegyezer berendezést jelentettek be az önkormányzatoknál.

Tolna megyében nem csak gyümölcsbõl van sok, de kiváló minõségû pálinkából is. A györkönyi Márton és Lányai Pálinkafõzde kapta az „Agrárminisztérium Pálinkája 2019” címet magyar kajszibarackból készült pálinkájukért.

A Nemzeti Pálinkakiválóság Program 2014-ben indult, de ezt az elismerést idén adták át elõször. Márton János, Pálinka Életmûdíjas pálinkamester korábban elmondta: büszkeséggel tölti el, hogy elsõként vehette át a tárca különdíját. A Nemzeti Pálinkakiválóságok közé egyébként bekerültek a harci Brill Pálinkaház termékei is.

agrotrend.hu / teol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés