2022.12.08., csütörtök , Mária

Hírek

2021. február 23. kedd • 14:45

Baranyai vadászok gyérítik a dúvadállományt

Egyre több területen probléma az aranysakál és a róka vadállományban okozott kártétele.

A megye egyre több vadászterületén jelent problémát az aranysakál-állomány növekedése és terjedése, így a róka apróvadállományban okozott kártétele mellett már az aranysakál károkozása is meghatározóvá vált a nagyvadállomány vonatkozásában - írja a bama.hu.

fotó: wikipedia

Az OMVK Baranya Megyei Területi Szervezete Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottsága az egész megyére kiterjedő dúvadvadászatot hirdetett meg február 20–27. között. Mint azt Horváth Csabától, az érdekképviseleti szervezet titkárától megtudtuk, a már hagyományos „Dúvadhét” folyamán a kedvező holdállást kihasználva szombattól szombatig folyna a vadászat, aminek lezárásaként közös megyei dúvadterítéket szerveznek, melynek helyszíne Martonfán lesz, a Vadász- és Ifjúsági Központ udvarán.

– Az elmúlt év legjelentősebb feladata a nagyvadas vadászterületeken az afrikai sertéspestis továbbterjedésének megakadályozása, és ezzel összefüggésben a vaddisznóállomány gyérítése volt, így talán kevesebb figyelem jutott a szőrmés ragadozók állományszabályozására. A „Dúvadhét” lendületet adhat a vadgazdák eme fontos feladatának, kötelezettségének és egyben feleleveníti a dúvad vadászatának hagyományait – fogalmazott.

Horváth Csaba azt is ismertette, hogy a rókák veszettség elleni immunizálásának eredményeként ez a betegség gyakorlatilag eltűnt a vadon élő populációkból, így az esetenként lakott területeken is megjelenő egyedek nem jelentenek veszélyt az emberekre. Ugyanakkor a betegség eltűnése is hozzájárult a ragadozó állományának növekedéséhez.

A múltban számos eszközzel (csapdázás, kotorékozás, a már betiltott mérgezés) gyérítették a rókaállományt. Napjainkban ez a tevékenység szinte kizárólag a fegyveres gyérítésre korlátozódik, de ennek hatékonysága elmarad a szükségestől, így lehetséges, hogy a vadászok komoly erőfeszítései, számos vadászattal töltött éjszaka mellett is tovább növekedett az aranysakál állománya. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár adatai alapján az előző vadászati évben 2646 rókát, valamint 2014 aranysakált ejtettek el Baranyában.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.