2022.06.27., hétfő , László

Hírek

2022. május 08. vasárnap • 08:33

Befejeződött a tavaszi élelmiszerlánc ellenőrzés. Heti hírösszefoglaló.

Az állattartók számíthatnak a kormányra, jó termést várnak a méhészek, nincs veszélyben a hazai tojásellátás. Heti hírösszefoglaló.

Vegyes képet mutatnak a szántóföldi kultúrák, megérezték az eső hiányát - Áprilisban beköszöntött az igazi tavaszi időjárás. Az előző hónapokhoz képest eddig minden héten jelentősebb mennyiségű csapadék hullott, de a záporok mellett a napsütéses órák száma is több, valamint a hőmérséklet is sokszor megközelíti a húsz Celsius-fokot. A kedvező időjárás hatására folyamatosan végezhetők a tavaszi munkák: a talaj-előkészítések, vetések és növényvédelmi kezelések.

Jó termésre számítanak idén a méhészek, a méhpusztulás azonban így is gondot okoz az ágazatban - Bizakodóak lehetnek a hazai méhészek, az elmúlt évekkel ellentétben az időjárás eddig megkímélte az akácosokat. A jó termésre azért is nagy szükség lenne, mivel az orosz–ukrán konfliktus miatt jelentős mennyiségű virágméztől esik el az Európai Unió. A növekvő kereslet minden bizonnyal az árakra is hatással lesz. A méhészek ugyanakkor nincsenek könnyű helyzetben, évről évre jelentős számú méhpusztulást kell elkönyvelniük.

Jó szezonban bíznak a kajszisok - Elkerülték a tavaszi fagyok a barackosokat, a hazai és az európai termelők is jó szezonban bizakodnak. A termésmennyiség szempontjából idén Olaszország járhat a legjobban, az olasz ültetvényekről kerül ki az uniós kajszitermés közel fele.

Megszólalt az Agrárkamara a hazai tojásellátásról - Az Ukrajnában zajló háború ellenére várhatóan a jövőben sem lesz hiány hazánkban tojásból. Bár a takarmányárak ugrásszerű növekedése csökkenti az árstabilitást, az Európai Unió 100 százalékban, és hazánk is csaknem 90 százalékban önellátó tojásból – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Átmenetileg lehetővé vált a hazai élelmiszeriparban a helyettesítő összetevők felhasználásakor a jelölési szabályoktól való eltérés - A hazai élelmiszer-ellátás zavartalan biztosítása érdekében május 2-án megjelent az Országos Főállatorvos 1/2022. számú új határozata, amely lehetővé teszi, illetve szabályozza a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. 

Ezért éri meg több zöldséget fogyasztani - Napi közel fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként. A magyarok ennél sokkal kevesebbet esznek.

Tovább kell növelni a mezőgazdaság digitális átállását - A hazai agrárium aktuális helyzetéről, illetve az elkövetkező évek fejlesztési terveiről adott elő Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a német-magyar agrártechnológiai üzleti fórumon.

Befejeződött a tavaszi élelmiszerlánc ellenőrzés - A tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzésre országszerte március 21. és április 18. között került sor a Nébih irányításával. Az elrendelt fokozott hatósági felügyelet célja, hogy ismeretlen eredetű, nem biztonságos, vagy nem megfelelő minőségű élelmiszer ne kerülhessen a fogyasztók asztalára a húsvéti időszakot megelőző megnövekedett forgalom mellett sem. 

Az állattartók számíthatnak a magyar kormányra - Az állattartók számíthatnak a magyar kormányra - jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – június 1-2. - Idén is közösen rendezi meg a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva szabadtéri agrárszakmai kiállítást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ). A programról Győrffy Balázst, a NAK elnökét kérdeztük.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrárhírei - A tavasz végével a tulipánosok bezárják kapuikat. Mátrai Zoltán, a TulipGardenek megálmodója megmutatja, milyen is volt a tulipánszüret Csömödéren, a Tisza-tónál, Rétközben, Győrladamérban és Váton.

Ételeink hatása génjeinkre - Ha ételre gondolunk, rendszerint a kalória, az energia és a táplálék jut eszünkbe. A legújabb tanulmányok szerint azonban az ételnek ennél sokkal komplexebb szerepe van életünkben, ugyanis „kommunikál" a genomunkkal, vagyis a testünk funkcióit a sejtek szintjéig irányító genetikai tervrajzzal – ismertet egy meglepő kutatást a Science Alert magazin.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.