2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Hírek

2016. április 14. csütörtök • 15:00

Befejeződött Zalában a tavaszi árpa és a zab vetése

Befejeződött a tavaszi árpa és a zab vetése Zala megyében, árpából mintegy 125 hektárral, zabból pedig 165 hektárral vetettek többet a tervezettnél - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

A kedvezőtlen időjárás, a sok csapadék és belvíz miatt idén később kezdődhetett el a tavaszi vetés a megyében. A vetési terven a csúszás miatt sem változtattak a gazdák, de az esetleges gyors felmelegedés miatt a tavasz elején összetorlódott munkákat gyorsabb ütemben kell elvégezniük - tájékozatott Süle Katalin.

A vetési szándék szerint összesen 56 820 hektáron vetnek tavaszi növényeket Zala megyében. Eddig összesen 10 500 hektáron végeztek a munkával, a tavaszi árpa vetésterülete 3200 hektár, a zabé pedig meghaladja az ezer hektárt. Kisebb területen magborsót, burgonyát és egyéb tavaszi növényeket termelnek. A napraforgó tervezett területe 7335 hektár, ennek több mint negyedét már bevetették és megkezdődött kukorica vetése is: a 36 ezer hektárt meghaladó terület csaknem 5 százalékán végeztek.

Az őszi vetés jónak mondható, az őszi búza 88 százaléka közepes, az őszi árpa-, a tritikálé- és a repcetáblák több mint 90 százaléka pedig jó és közepes képet mutat - mondta az elnök.

Zala megyében csaknem 30 ezer hektáron befejeződött az őszi kalászosok fejtrágyázása és gyomirtása is.

agrotrend.hu/MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.