2021.09.17., péntek , Zsófia

Hírek

2020. augusztus 06. csütörtök • 14:40

Békés megyében befejeződött az aratás

Lényegében végeztek megyénk gazdálkodói a nyári betakarítással. A víznyomásos, belvizes területeken foltokban vannak még lábon növények.

A belvizes területekről láncos vagy hevederes kombájnnal próbálják meg betakarítani a különböző növényeket a gazdák - írja a beol.hu.

– A körülményekhez, a csapadékos időjárás képest – a gazdák szorgalmának köszönhetően – az aratás ugyan később, de befejeződött – hangsúlyozta hírportálunk megkeresésére Kozsuch Kornél, a megyei betakarítási koordinációs bizottság elnöke. – Tárolási és raktárkapacitási gondok nincsenek. A szalma betakarítása ütemezetten zajlik, a végéhez közelít, csakúgy, mint a tarlóhántás. Örömteli, hogy a gazdálkodók szokásuknak megfelelően betartják a jogszabályi követelményeket, és nem szántanak nyáron, csak sekély tarlóhántást végeznek.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, a gazdák a vártnál és a sokéves átlagnál gyengébb búzahozam ellenére is folyamatosan ajánlanak fel gabonát a rászorulók javára.

– A „Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem” jótékonysági kezdeményezés keretében az egész Kárpát-medencében gyűjtenek, adományoznak a termelők. A búzából készült lisztet pedig hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez juttatjuk el – hangsúlyozta a Hírlapnak dr. Kulcsár László. – A program sikerességét mutatja, hogy 2019-ben minden korábbinál több, összesen 5700 gazda ajánlott fel búzaadományt. Idén a gabonát a megyében a Dombegyházi Agrár Zrt., a Kert-Land Kft. (Vésztő), az Orosfarm Zrt. (Orosháza), a Moroko-Farm Kft. (Szarvas), valamint a Szárító és Tároló Mg. Zrt. (Kondoros) telepeire vihetik a gazdák egészen augusztus 20-áig.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.