2020.11.28., szombat , Stefánia

Hírek

2019. november 20. szerda • 16:59

Békésben is jól működött a jégkármentesítő-rendszer

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a két éve működő jégkármérséklő-rendszer (Jéger). A keddi, békéscsabai sajtótájékoztatón dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke és Kocsis Áron Jéger-üzemeltetési vezető kiemelte, a jégkár aránya az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül 2018-ban és 2019-ben is 13 százalék alatt maradt a megyében.

Dr. Kulcsár László elmondta, a szélsőséges időjárás megyénkre is jellemző, ez nagyban befolyásolja a növénytermesztést, ugyanakkor a lakosságot is érzékenyen érinti - írja a beol.hu.

– Hiába tesznek meg mindent a szakmailag felkészült gazdák a jó hozam reményében, ha kárt szenved el a területük. A legdurvább, a legkártékonyabb a jégkár – emelte ki a NAK megyei elnöke. Hozzátette, uniós és nemzeti forrásból, több országban bevált technológiával építették ki a Jéger-rendszert. Ezüst-jodidot juttatnak az automata és manuális talajgenerátorok által a zivatarfelhőkbe, és így sikerül a diónyi vagy tojás nagyságú jégdarabokat elporlasztani, illetve cseresznye- és borsónagyságúra csökkenteni.

Kocsis Áron elmondta, Békés megyét érintően idén két kritikus, komoly jégeső kísérte zivataros nap volt, mégpedig június 16-a és június 27-e. Az utóbbi napon egy óra alatt 11 ezer 600 villámot mértek be csak a Gyulai Járásban.

Kocsis Áron kitért arra, az Országos Meteorológiai Szolgálat október 21-én kiadott hosszú távú előrejelzése szerint november következő napjaiban az átlagosnál kissé melegebb és átlagosan csapadékos, decemberben az átlagosnál melegebb és kissé szárazabb, januárban az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárás valószínűsíthető.

Dr. Kulcsár László hangsúlyozta, a Jéger-rendszernek köszönhetően egymilliárd forinttal kevesebbet kell kifizetni a kárenyhítési alapból, és több tízmilliárd forintos kártól őrizte meg a lakosságot, az önkormányzati épületeket ez a korszerű technológia. Amelyhez természetesen a megyében mindenhol kellettek a hozzáértő generátorkezelők.

Elismerték a legjobbat

A zsadányi Gyenge Gergely lett többféle értékelési szempontot figyelembe véve a megye idei legjobb Jéger-generátor kezelője. Dr. Kulcsár László elmondta, Gyenge Gergely mindig elérhető volt, a riasztási üzenetre azonnal reagált és időben jelzett vissza. A hatóanyagforrást a legoptimálisabban használta, a karbantartást tökéletesen végezte.

Kocsis Áron elmondta, a generátorkezelők munkája mérhetetlenül fontos a rendszer üzemeltetésében. A Jéger hatékonysága csak akkor maximális, ha minden érintett generátort időben bekapcsolnak az arra kijelölt emberek. Az elismerést a tegnapi rendezvényen Kocsis Áron és dr. Kulcsár László adta át Gyenge Gergely.

A NAK megyei elnöke elmondta, a Jéger-projektben Békésben 17 automata és 46 manuális generátor üzemel, ezzel a megye teljes területét lefedik. Szólt arról, a természetet ugyan nem tudja irányítani a kamara, de a rendszer eredményességét jelzi, hogy felére, harmadára csökkentek a jégkárbejelentések.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.