2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Hírek

2021. augusztus 16. hétfő • 09:09

Bemutatjuk Magyarország Legszebb Birtoka Gyümölcstermesztő birtok kategória döntőseit!

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarország Legszebb Birtoka díj kiírása. A következő napokban bemutatjuk azokat a jelölteket, akik bejutottak a döntőbe, ezúttal tekintsük meg a Gyümölcstermesztő birtok kategória döntőseit!

Braun Attila

Egy kis toszkánai nyugalmat és hangulatot ide varázsló kép: százéves téglákból épült gazdasági épületek, tavirózsával teli tó, 1000 tő levendula, impozáns borospince, lovarda, történelmi korokat idéző berendezés, könyvtárrá varázsolt mérlegház, szobrok és műalkotások díszítik Braun Attila Nagykamarás határában lévő, erdővel övezett, 13 hektáros birtokát. A gyümölcstermesztésen is tevékeny gazdálkodó le sem tagadhatná hobbiját és szakmáját: festményszakértő és történész.

A további 600 hektáron gazdálkodó, erdőgazdálkodással és mezőgazdasági gépek felújításával is foglalkozó vállalkozó tároló és szárító építésével szeretné bővíteni a szántóföldi növénytermesztését, a búza, kukorica és napraforgó termesztéstechnológiáját. Mégis talán a 13 hektáros biogyümölcsösére a legbüszkébb: a meggy-, szilva- és almaültetvényére, füge-, homoktövis-, gránátalma-, cseresznyefáira, húsos som, mogyoró és gojicserjéire, 10 hektáros dinnyetermesztésére, valamint aszalási technológiájára. A gyümölcstermesztés sikerét inkább a feldolgozásban látva még a meggymagot is hasznosítja, tisztítva-szárítva az alternatív gyógyításban elterjedt párnák készülnek a máshol feleslegesnek gondolt melléktermékből. A gyümölcsfeldolgozást a saját tervezésű aszaló mellett hamarosan lekvár- és pálinkafőzővel tervezi kiegészíteni.

Magyarország Legszebb Birtoka 2021. - a Gyümölcstermesztő birtok kategória jelöltje, Braun Attila from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

Unyi Mária 

Unyi Mária hét évvel ezelőtt váltotta munkára korábbi hobbiját, így lett a természetgyógyászattal, ringatóterápiával foglalkozó hobbikertészből mára a Decsi Finomságok háziasszonya.

A Szekszárdi borvidék egyik frekventált termőterületén, a Decsi hegyen élő család öt hektáron gazdálkodik, és bár a tanya megvételekor értékmentésnek szánták a sok öreg gyümölcsfa és szőlő helyrehozatalát, ma már új életcél és hivatás van kibontakozóban. Adva volt az alapanyag, de hamar bővítették a gyümölcsválasztékot, négy fajtából álló egyhektáros málnaültetvény, 17000 tő eper, 850 tő rózsa várja a feldolgozást, de a 200 töves levendulásuk is hamarosan 800 tővel bővül. A természet adta egyéb lehetőségeket is kihasználják, fenyőrügyet és bodzát gyűjtenek, de birtokukon is a természetközeliségre törekednek, idén elkezdték az ökogazdálkodásra való átállást.

Pár éve Mária a szörpök és fűszerezett gyümölcsszószok mellett a csokoládékészítés fortélyát is elsajátította, és hogy korábbi hivatása se merüljön feledésbe, a jógagyakorlatokat kiegészítő, női energiákat felszabadító csakracsokoládékkal jelent meg a piacon.

A környékbeli borászokkal, szarvasgomba- és gyógygombatermelővel együttműködve falusi vendéglátásba fog hamarosan a család, amihez a lakásétterem és a nyitott konyha előkészületei már meg is kezdődtek.

Magyarország Legszebb Birtoka 2021. - a Gyümölcstermesztő birtok kategória jelöltje, a Decsi Hegyi Finomságok from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

Maglóczki Kert

Maglóczki József öt éve kezdett gyümölcstermesztéssel foglalkozni „mellékállásban”, a Békés megyei Pusztaföldváron, a Maros hordalékkúpján, egy eddig szűz területen. Felesége kedvenc gyümölcsével, a málnával kezdte, egyből pár ezer tövet telepítve. Az ötlet és a telepítés sikerét igazolja, hogy rövid időn belül már a Maczi Málnával jelentek meg a piacon. A gyümölcstermesztésbe beleszeretve hamar 2,5 hektáros sárgabarack- és közel fél hektáros birsültetvénnyel bővítették a közben Maglóczki Kertre keresztelt gazdaságukat. Termékeiket frissen, szedést követően házhoz szállítva értékesítik, Alíz pedig két éve a szörp, natúrlevek és lekvárok készítésébe is belevágott, amihez kizárólag szedett, tehát nem hullott gyümölcsöt és tartósítószermentes, magas minőségű hozzávalókat használ fel. Lényeges számukra a tudatos ételkészítés és -fogyasztás, hitvallásuknak érzik, hiszen Békés megyében minden adott ahhoz, hogy ízekben gazdag, vegyszerekben szegény termékeket készítsenek. Munkájuk jó irányát a frissen megítélt Kézműves Kiválóságok díj is igazolja.

Maglóczkiék elsőgenerációs mezőgazdászként tudatában vannak, hogy kertészetük kezdeti fázisban van, de elég kíváncsiak ahhoz, hogy folyamatosan tudjanak fejlődni, megújulni, ami már a fajtaválasztáson és a technológia csiszolásán is látszik.

Magyarország Legszebb Birtoka 2021. - a Gyümölcstermesztő birtok kategória jelöltje, a Maglóczki Kert from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.