Hírek

Bemutatjuk Magyarország Legszebb Birtoka Szőlészet-borászat kategória döntőseit!

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarország Legszebb Birtoka díj kiírása. A következő napokban bemutatjuk azokat a jelölteket, akik bejutottak a döntőbe, ezúttal tekintsük meg a Szőlészet-borászat kategória döntőseit!

Eszterbauer Borászat

Az Eszterbauer család Szekszárd régi alsóvárosi bortermelő családjai közé tartozik, már az 1746-os levéltári adatok szerint is szőlősgazdáknak számítottak. Ennek a dinasztiának a 10. generációját képviseli Eszterbauer János, aki kezdetben más pályát választott, majd a 2000-es évektől kezdte újraéleszteni a családi tradíciót. A mai birtok a Szekszárdi borvidék legszebb fekvésű dűlőiből állt össze Alsónyék dűlőtől a Palánki-hegyig, összesen mintegy 37 hektáron, amiből 17 hektáron biodinamikus művelést végeznek, és néhány éven belül tervezik a teljes átállást is.

A borászat egyrészt a modern stílusban épült, üvegfelületekkel domináló feldolgozótérből áll, ahol az erjesztőtér és a hűthető, fűthető acéltartályok kaptak helyet, másrészt egy impozáns látványpincéből, ami egyike Heimann Ferenc borkatedrálisainak, és ahol 2300 hektoliter bor érik fahordókban. A pincetér fölött pedig egy 230 m2-es rendezvényterem várja az idelátogatókat.

Az Eszterbauer Borászat napjainkra a borvidék vezető borászataihoz tartozik, korszerűen felszerelt, az ültetvények gondozottak, a család őseit a címkéken megörökítő borok pedig folyamatosan hozzák az aranyérmeket a versenyekről. Nem véletlen hangzott el egy-egy jól sikerült Eszterbauer borról a már generációkkal ezelőtt elhíresült mondat: No, fiam, ezt nem köll kiborítani!

Magyarország Legszebb Birtoka 2021. – a Szőlészet-borászat kategória jelöltje, az Eszterbauer Pincészet from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

Günzer Pincészet

Az első szőlőterületet még édesapjától kapta diplomaosztójára, mégis kezdetben más karriert választott magának Günzer Tamás. A fiatal és sikeres állattenyésztő azonban első borával aranyérmes lett az akkori Pannon Bormustrán, aminek hatása alatt egész életét meghatározó döntést hozott: mégis borász lesz. 1991-ben indította el vállalkozásukat Palkonyán, hét évvel később pedig már töltötte is az első palack borát. ’99-et írtak, amikor feleségével, Mariannal megnyitották vendéglátó pincéjüket a villányi történelmi pincesoron, majd felépítették feldolgozóüzemüket, miközben a kezdeti 0,3 hektáros szőlőbirtokuk is 77 hektárra nőtt. Ültetvényeik a villányi borvidéken belül több helyen is megtalálhatóak, az Ördögárok dűlő, a Bocor dűlő, a Kopár dűlő, a Villányi Jammertál, a Csillagvölgy és a kisharsányi Bocor dűlő szőlőiből is készülnek Günzer Tamás borok, amikből évente 700 ezer palackkal értékesítenek.

A borász lelkesedése nem fogy, boruk és pálinkájuk mellett idén már pezsgővel is megjelenik a piacon, sikereiket pedig már Kínában, Svájcban és Németországban is elismerik. A generációváltás közben már itt is elkezdődött: fia, Günzer Roland sikeres főborászként dolgozik édesapja mellett, lánya, Takács-Günzer Gina pedig a pincészet marketingtevékenységében vállal aktív szerepet.

Magyarország Legszebb Birtoka 2021. – a Szőlészet-borászat kategória jelöltje, a Günzer Pincészet from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

Varga Pincészet

Évente 15 millió palack bor, 250 hektár saját és ennek tízszeresére rúgó integrált terület, tucatnyi kísérlet a talajtakarós sorközművelés, a növényvédelem, a növény- és a tápanyag-utánpótlás területén, költség-, alapanyag- és energiatakarékos intralogisztikai rendszerek az egyébként is saját betétdíjas rendszerrel működő csomagolóanyag-kezelési rendszerben – már ezek a félmondatok is sok mindent elmondanának a Varga Pincészetről. Az ország legnagyobb bortermelő gazdaságát a Varga család hozta létre a csodálatos panorámájú Badacsonyörsön, az egykori állami gazdaság elavult alapjain. Ma már a Badacsonyi mellett jelen vannak az Egri borvidéken is egy minden igényt kielégítő korszerű borászati üzemmel és folyamatosan növekvő szőlőterületekkel. Boraik minden évben tucatszám hozzák el a különféle hazai és nemzetközi versenyek aranyait, nem ritkán az abszolút első helyezést. Varga Péter nem tagadja, hogy a borászat világa folyamatos változás, és „a közgazdaságtan mellett ezt a szakmát is folyamatosan tanulni kell”. A Varga Pincészet nemcsak tanul, hanem egyetemi szintű tudományos munkát is végez. Egyik legutóbbi törekvésük a pécsi egyetemmel közösen gombarezisztens szőlőfajták telepítése, illetve céljuk a minőség és a mennyiség optimális egyensúlyát fenntartó ültetvényszerkezet kialakítása.

Magyarország Legszebb Birtoka 2021. – a Szőlészet-borászat kategória jelöltje, a Varga Pincészet from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook