2021.06.22., kedd , Paulina

Hírek

2019. november 18. hétfő • 14:24

Beváltotta a reményeket a jégkármérséklő rendszer

Sikeres a jégkármérséklő rendszer, derült ki az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereinek beszámolójából. A talajgenerátoros rendszert két éve, a Vidékfejlesztési Program támogatásával építette ki a kamara. A működéséhez évi másfél milliárd forintot biztosít a Kárenyhítési Alapból a szaktárca.

Magyarországon jó referencia működött a Dél-Dunántúlon, a talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer működésével kapcsolatban. Ennek köszönhetően lehetővé vált, hogy teljes mellszélességgel beálljanak egy olyan országos rendszer kiépítésébe, amely végül az agrárkamara koordinálásával valósult meg” – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelő államtitkár az M1 Magyar gazda című műsorában - írja a hirado.hu.

fotó: pxhere.com

A jégkármegelőzési  rendszer ezüstjoditot juttat a levegőbe 

Az Európában egyedülálló rendszer talajgenerátorokkal ezüstjodidot juttat a levegőbe – ennek hatására kisebbek lesznek a jégszemcsék. A technológia a jégkárt nem szünteti meg teljesen, viszont jelentősen csökkenti. Az elnevezése emiatt jégkármérséklő, nem pedig elhárító rendszer.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke kiemelte, mindenképp szerették volna elkerülni azt a tévhitet, hogy az új rendszer alkalmas a jégkár teljes elhárítására.

Hozzátette, „míg a környező országokban a nyáron nem egyszer láttunk teniszlabda nagyságú jeget, addig Magyarországon jellemzően, ha egyáltalán esett jég, a töredéke volt az átmérője annak, mint amit a környező országokban láttunk”.

Idén kevesebb jégkárbejelentés érkezett

A védekezési szezonban összesen 101 napon kaptak riasztást a generátorkezelők. Míg a tavalyi évben a lokális, helyi zivatarok okoztak problémákat, az idei évben a nagy, frontszerű átvonulások jelentettek kihívást – mondta a NAK elnöke. A talajgenerátoros rendszer kiválóan működött, hiába jellemezték az idei nyár időjárását is heves viharok és zivatarok, a jégkár mértéke jóval kisebb volt, mint az elmúlt években.

Feldman Zsolt elmondta, „2019-ben a viharkárok több mint háromszorosa, a felhőszakadás okozta kár több mint ötszöröse a korábbi évek átlagának. Ehhez képest, a jégkármérséklő rendszer hatásának köszönhetően, 2017-hez képest idén feleannyi kárbejelentés érkezett a kárenyhítési rendszerbe”.

Hozzátette, csökkent a kárenyhítési alapból jégkárra juttatásoknak a mértéke. Kiemelte, a biztosítók által jégkárra kifizetett összegek is megfeleződtek 2017-hez képest.

Generátorkezelők országos versenyének győztese

A NAK a generátorkezelők számára országos versenyt írt ki. A riasztások száma, illetve a visszajelzések gyorsasága alapján idén a győztes a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szécsi Csabáné lett, aki egy új családtaghoz hasonlította a rendszert. Elmondta, közel fél éven keresztül – öt hónap a védekezési időszak – egy új családtag óhajait teljesítették a hatékony jégkármegelőzés érdekében. A sikeres védekezés a generátorrendszert működtető szakemberek és önkéntesek mellett az Országos Meteorológiai Szolgálat hatékony munkájának, a pontos és gyors riasztásainak is köszönhető.

A NAK elnöke az Országos Meteorológiai Szolgálat komoly beruházására is felhívta a figyelmet, melynek köszönhetően gyorsabb és pontosabb adatokat tudnak kibocsátani a közelgő természeti jelenségekről. Hozzátette, ez a védekezés minőségét érdemben javítja.

A jégkármérséklő rendszer nemcsak a gazdáknak jelent segítséget, hiszen a beüzemelése óta az ingatlanokban és a vagyontárgyakban is jóval levesesebb kár keletkezett.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.