Hírek

Bizonytalan a kakaóbab jövője

A kakaófa az éghajlatváltozás miatt 2050-re kihalhat a tudósok szerint. De most azon dolgoznak, hogy génsebészeti technológiával egy túlélőbb, és a környezeti hatásokra kevésbé érzékeny fafajtát állítsanak elő.

A kakaófa – amelynek nagymennyiségű csapadékra van szüksége a növekedéshez – a melegebb éghajlati viszonyok miatt lassabban növekszik. A kakaófajták jövője jelenleg bizonytalan, ha az éghajlat tovább melegszik. Csak az esőerdők egy keskeny sávjában képesek már csak növekedni, körülbelül húsz fokkal az Egyenlítőtől északra és délre, ahol a hőmérséklet, a csapadékmennyiség és a páratartalom is viszonylag állandó. 

A világ csokoládé alapanyagának több mint a fele két nyugat-afrikai országból, az Elefántcsontpartról és Ghánából származik.

De a következő évtizedekben ezek a területek már nem lesznek alkalmasak a kakaóbab termesztéséhez. 2050-re az emelkedő hőmérséklet miatt a csokoládétermő területeket háromszáz méterrel magasabbra, hegységi területre kellene áthelyezni, ez azonban már vadvédelmi terület. 

– állítja az Országos Óceáni és Légköri Igazgatóság.

A Kaliforniai Egyetem kutatói a Mars élelmiszergyárral közösen keresik a lehetséges megoldást. 

fotó: Pixabay

A másik nagy probléma, hogy a kakaóbabot szegény családi gazdaságok termelik, amelyek nem engedhetik meg maguknak sem a műtrágyát, sem a növényvédő szereket – tette hozzá egy szakértő.

agrotrend.hu / origo.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés