2021.04.21., szerda , Konrád

Hírek

2017. december 03. vasárnap • 10:42

Bizottsági javaslatcsomag született a KAP korszerűsítésére

A rugalmas agrárpolitika a célja az Európai Bizottságnak, 34 millió eurós többletforrás jutott a fiatal gazdák támogatására, nő Kína iránt a magyar gazdálkodók érdeklődése, újabb 5 évet kapott a glifozát a mezőgazdaságban - ezek voltak a hét agrárhírei.

Bizottsági javaslatcsomag született a KAP korszerűsítésére. A rugalmas, igazságos és fenntartható közös agrárpolitika megteremtése a célja az Európai Bizottságnak. Ennek végrehajtási javaslatait tartalmazza a testület által elfogadott és nyilvánosságra hozott jelentés. A szabályok egyszerűsítése és a rugalmasabb megközelítés biztosítja, hogy a közös agrárpolitika (KAP) valós eredményeket hozzon a gazdálkodók támogatása terén, és meghatározza az uniós mezőgazdaság fenntartható fejlődésének irányát – ezek a főbb megállapításai az Európai Bizottság által november 29-én elfogadott, „Az élelmiszer-ágazat és a mezőgazdaság jövője” című, a KAP-pal kapcsolatos uniós konzultáció alapján készült jelentésnek.

fotó: 123rf

Fazekas Sándor szerint megfelelő anyagi forrásokra és továbbra is erős közös uniós agrárpolitikára van szükség. A közös uniós agrárpolitikának a minőségi, természetes és egészséges élelmiszertermelést kell szolgálnia, Magyarország ezen belül a GMO-mentes termelést támogatja; a gazdabarát politikának pedig elő kell segítenie a vidéki lakosság megélhetésének biztosítását is - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek csütörtökön Párizsban, egy konferencián. A tárcavezető a Politico brüsszeli hírportál által szervezett mezőgazdasági és élelmezésügyi találkozón ismertette a közös uniós agárpolitikáról kialakított magyar álláspontot.

34 millió euró többletforrás jutott a fiatal gazdák támogatására az uniós költségvetésben. Hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió jövő évi költségvetését csütörtökön a két uniós társjogalkotó szerv, az Európai Parlament (EP) és a tagállamok kormányait tömörítő tanács. Az elfogadott kompromisszumos egyezség értelmében az EU 2018-ban 160,1 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és 144,7 milliárd euró lehet a tárgyévi tényleges kifizetések összege. A tanács sajtószolgálata kiemelte: mindkét összeg magasabb az idei évre előirányzottnál, utóbbi lényegesen.

fotó: 123rf

Magyarország van leginkább kitéve az időjárási és részben a piaci változásoknak. A GKI Gazdaságkutató megvizsgálta, hogyan alakult Magyarország és a környező néhány EU-tagország mezőgazdasági termelése 2002-2016 között. Felemás hatásúak voltak az uniós agrártámogatások. A szektor az előző EU-s költségvetési ciklusból jelentős támogatásokhoz jutott, melyek némiképp mérsékelték az időjárási viszonyok okozta terméskiesést (öntözés, gépberuházások, új agrotechnikai eljárások stb.), illetve növelték az ágazati jövedelmeket.

Egyre nő Kína iránt a magyar termelők érdeklődése. Kína a tizedik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált Magyarországnak, hiszen a keleti országba irányuló magyar export tavaly meghaladta az 500 milliárd forintot, amelyben komoly tényező a mezőgazdaság és az élelmiszeripar – fogalmazott Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter Kína, valamint 16 kelet-közép-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumának mezőgazdasági szekcióját megnyitó beszédében.

Kukorica már mehet is Kínába, a cseresznyére esély van. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kínai Minőségellenőrzési és Karantén Hivatal (AQSIQ) vezetőjével, Zhi Shuping miniszterrel a két ország jövőbeli kereskedelmi kapcsolatairól egyeztetett. Zhi Shuping beszámolt arról, hogy a magyar termékekkel jó tapasztalataik vannak, lehetőséget látnak az exportálandó árukör bővítésére.

Mi kell, hogy az agrárexport tovább fejlődjön? Hatékony termelés, korszerű termékválasztás. A termelés hatékonyságának fejlesztése és a termékválaszték korszerűsítése a legfontosabb az agrárexport további fejlődése szempontjából – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese a Világgazdaság „Versenyképesség- Belföldi kereslet és/vagy export?” című konferenciáján. Az eseményen a NAK szakértői is jelen voltak.

Újabb 5 évet kapott a glifozát a mezőgazdaságban. Az uniós tagállamok hétfőn minősített többséggel meghosszabbították a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyét. A Greenpeace tovább harcol a glifozát betiltásáért.

fotó: Pixabay

Felfutott az összetett műtrágyák értékesítése. A műtrágya-forgalmazók 1,3 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére 2017 első három negyedévében – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésében. Az így eladott mennyiség 17,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Zajlik az őszi lehalászás - egyre többször kerül magyar hal a családok asztalára. Több mint 1500 tonna halat - zömében pontyot - halásznak le ezekben a hetekben a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. tavain, hogy a karácsonyi kereskedelmi forgalomban értékesíthessék. Az egészségtudatos táplálkozás, a célzott kampányok, valamint az étkezési hal áfájának jövő év januári csökkentése megteremti a lehetőségét annak, hogy a halfogyasztás tovább nőjön hazánkban – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Hortobágyi Halgazdaság Zrt-nél tett látogatása során.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.