2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Hírek

2021. április 04. vasárnap • 09:09

Biztonságosak a húsvéti élelmiszerek és csokoládék - heti hírösszefoglaló

A tavalyi élelmiszer-külkereskedelmi aktívum közel felét a gabonák adták, Széchenyi-díjat kapott a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kutató professzora, indul az osztatlan közös tulajdon felszámolása. Heti hírösszefoglalónk.

Magyar startup innováció forradalmasíthatja az élelmiszeripart - Vadász Bálintnak a sok munka miatt nem volt ideje rendesen enni, ezért olyan élelmiszert keresett, amely gyorsan elkészíthető, egészséges és finom is. Mivel nem talált ilyet, megalkotta saját maga. Az így fejlesztett ital 2018 őszén indult hódító útjára, azóta jóval több mint 100 millió forintos bevételt generált, legutóbb pedig jelentős díjat nyert, amellyel a nemzetközi szakma is elismerte a magyar terméket.

Üveges tormák mentek át a Nébih terméktesztjén - 26 üveges tormát vizsgált húsvéti terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szezonális Szupermenta teszten a már megszokott, alapos vizsgálaton estek át a termékek. 15 torma esetében jelölési hibák miatt indult hatósági eljárás.

Biztonságosak a húsvéti élelmiszerek és csokoládék is - Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt hagyományos húsvéti vizsgálat közel félszáz ellenőrzött termék közül minden csokoládényuszit és kalácsot rendben lévőnek talált. Ötféle sonka sótartalmát azonban alapos okkal sokallották a szakemberek - közölte keddi közleményében a minisztérium.

A tavalyi élelmiszer-külkereskedelmi aktívum közel felét a gabonák adták - Tavaly negyedével nőtt, 1,412 milliárd eurót tett ki a gabonafélék külkereskedelmének aktívuma Magyarországon, ami így a teljes élelmiszer-külkereskedelmi többlet 44 százalékát adta - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.

Az állatvédők a felelős nyúltartásra hívják fel a figyelmet - Még mindig népszerű a családok körében húsvétra élő kisállatot - nyulat, kiskacsát - ajándékozni a gyerekeknek. Azonban ezekre is ugyanolyan állatvédelmi törvények vonatkoznak, mint nagyobb társaikra: megfelelően gondoskodni kell róluk, egy nyúl esetében akár 10 éven keresztül is.

Széchenyi-díjat kapott a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kutató professzora dr. Mesterházy Ákos Ferenc - A hagyományokhoz híven ebben az évben is átadták március 15-én a Széchenyi-díjat, a tudományos élet kiemelkedő képviselőinek szánt állami elismerést. Az idei évben a díj személyes átadása a járványügyi korlátozások miatt sajnos elmaradt, de a korlátozások feloldása után a díjak eljutnak jogos tulajdonosaikhoz.

Fontos a magyar-üzbég agrárgazdasági kapcsolatok erősítése - Magyarország stratégiai törekvése, hogy Üzbegisztánnal minél szorosabb kapcsolata épüljön ki a mezőgazdaság területén - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Taskentben, kedden, az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ avatási ünnepségén.

Indul az osztatlan közös tulajdon felszámolása - Ezzel a magyar birtokpolitika 30 éves adósságát rendezi az agrártárca, jelentette ki a közösségi oldalára feltett videóban Nagy István agrárminiszter.

A PGR érdemelte ki az Agrár Innovációs Díjat 2021-ben - A KITE Zrt. PGR rendszerét a Magyar Innovációs Szövetség idén Agrár Innovációs Díjjal tűntette ki. A bírálóbizottság 69 magyarországi vállalkozás közül választotta ki a 2020. évi innovációs nagydíjas társaságot, további hét innovációs díjat, valamint az év Startup Innovációs Díját is odaítélte.

Aranyérmes lett egy magyar bor a franciaországi világbajnokságon - Thummerer Vilmos 2019-es évjáratú Egri Chardonnay Battonage-a a legfényesebben csillogó aranyérmet hozta haza a Chardonnay világbajnokságról, Franciaországból.

Tavasszal nyílnak az EU-s pályázatok - A mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnak elsőként az új uniós költségvetési időszak pénzeire. A Miniszterelnökség lapunknak ismertette a fejlesztési célkitűzéseket, valamint cáfolta azokat az ellenzéki állításokat, miszerint a kormány nem vonta be az egyeztetésbe az önkormányzatokat és más szereplőket.

Mit érdemes tudni az agrárgaranciáról, más néven az intézményi kezességvállalásról? - Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) mintegy 420 milliárd forint hitelt biztosít kezességével az agráriumban és a kapcsolódó ágazatokban. Folyamatosan nőtt az elmúlt években a mezőgazdaság garantált hitelállománya, és további növekedés prognosztizálható a várható beruházásokhoz kapcsolódó pályázati forrásbőség, illetve a korona-válságban fokozódó likviditási igények miatt. 

AGRO7 - a hét agrárhírei - Megindul az osztatlan közös tulajdonnak a felszámolása, amivel az elmúlt harminc év adósságát rendezheti az agrártárca a birtokpolitika tekintetében. A KITE Zrt. szakemberei a tavaszi növényápolásra hívják fel a figyelmet és a hazai vetőmag előállítás és termesztés az agrárium csúcsteljesítménye, aminek legkiemelkedőbb példája az a négyezer hektárnyi szántóterületre elegendő martonvásári hibridkukorica, amely elindult Kazahsztánba.

A magyar agrárexport második legfontosabb terméke az állati takarmány - Az élelmiszeripari melléktermékek, elkészített állati takarmányok árucsoport érte el - a gabonák után - a második legnagyobb exportárbevételt és külkereskedelmi aktívumot a 24 élelmiszeripari árucsoport közül 2020-ban - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.

agrotrend.hu

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.