2021.04.11., vasárnap , Leó, Szaniszló

Hírek

2020. szeptember 21. hétfő • 16:18

Börtön járhat a sertéseit éheztető vádlottnak

Száz sertés ­elpusztulását okozó állatkínzás ­ügyében tartottak tárgyalást a ­napokban a Füzesabonyi Járás­bíróságon. A büntetőeljárás első fokon elérkezett a zárófejezetéig.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség L-D. J. Zs. vádlottat állatkínzás bűntettével vádolja. A vád azt tartalmazza, hogy a terhelt 2016 júniusától egy sertéstenyésztéssel foglalkozó kft.-ben látta el a sertéstenyésztéshez kapcsolódó feladatokat. Ebbe beletartozott a költségek jóváhagyása, utalványozása, a szakhatósági és hatósági ügyek intézése. A cég két füzesabonyi telephelyén a napi teendők ellátását ő irányította - írja a heol.hu.

fotó: pxhere.com

Négy éve március végén, a nyilvántartási adatok szerint, nyolcezer 830 sertést tartottak. L-D. J. Zs. 2016 júniusától a hízókat értékesíteni kezdte, s a bevételekből fedezte többi állat takarmányellátását. Ám annak pótlásáról a hízók eladása után nem gondoskodott, a pénzeszközöket nem a sertések ellátására fordította.

A 2016. augusztus 30-i hatósági ellenőrzéskor megállapították, hogy a jószágokat nem megfelelő körülmények között helyezték el, nem látják el azokat folyamatosan ivóvízzel, nincs kellő mennyiségű és minőségű takarmányuk, az állatok kondíciója súlyosan negatív.

Kiderült, hogy a disznók a takarmány szükséges mértékének csak a felét kapják. Ezért a járási hivatal a kft.-t állatvédelmi bírsággal sújtotta, és felszólította a vádlottat, a telephely vezetőjét, hogy gondoskodjon a sertések megfelelő tartásáról, az istállókban az áramellátás és ivóvíz folyamatos biztosításáról, a jószágok ellátásához szükséges mennyiségű és minőségű takarmány beszerzéséről.

A vád szerint a vádlott a felszólítás ellenére sem gondoskodott az állatok megfelelő tartásáról. Azok elegendő és kellő minőségű táplálékot nem kaptak, ami a kóros lesoványodásukhoz, bőrbetegségek és rendellenes szőrzet, a szerveikben működészavar és idült károsodások kialakulásához vezetett. A terhelt magatartásával akadályozta a sertések önkéntes takarmányfelvételét, emiatt azok éheztek. Három éve január 4-ére a megmaradt 129 sertésből száz elhullott, három súlyos egészségromlásban szenvedett.

A vádlott 2016 szeptemberétől a rendelkezési körében álló pénzeszközöket szándékosan nem a telephelyen lévő állatok megfelelő takarmányozására és ivóvízellátására fordította, ezért a sertéseket nem a fajukra, fajtájukra, nemükre és korukra figyelemmel etették.

fotó: pxhere.com

Ez a telepen található sertésekből legalább száznak a különös szenvedéssel járó éhhalálát, háromnak a kóros lesoványodása miatti súlyos egészségromlását okozta, a további huszonhat sertéssel a bánásmód alkalmas volt azok maradandó egészségkárosodásának előidézésére.

A szeptemberi legutóbbi tárgyaláson egy írásbeli tanúvallomást ismertetett a bíróság, elhangzottak a vád- és a védőbeszédek, s a vádlott is felszólalt a saját védelmében. A bíróság elnapolta a tárgyalást október elejére, amikor ítéletet hirdet – közölte Hoszné dr. Nagy Tímea, az Egri Törvényszék sajtószóvivője.

agrotrend.hu / heol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.