2021.12.05., vasárnap , Vilma

Hírek

2021. november 21. vasárnap • 08:06

Botrányos Brüsszel hozzáállása a sertésválsághoz - heti hírösszefoglaló

Drasztikusan drágul a liszt, majd a pékáru, már lehet pályázni a fagykár elleni gépek beszerzésére, a mezőgazdasági őstermelők adózása 2022-ben. Heti hírösszefoglaló.

Tízmilliárd forintnál tartanak az idei agrárkárok - Október végéig mintegy 10 milliárd forintot fizettek ki növénykárokra a biztosítók, döntően a jégverések miatt. Időközben az agrártárca tovább emelte a támogatott mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtott keretösszegét, a gazdálkodóknak így jó esélyük van a 70 százalékos támogatásintenzitás.

Drasztikusan drágul a liszt - A malmok 40 százalékkal emelhetik a liszt átadási árát januárban. Ezt a szakemberek kicsit túlzónak tartják, de abban biztosak, hogy a lisztből készült végtermékek árában két számjegyű drágulás várható jövő év elején.

Több mint 22 ezer aláírás a méhek és a mezőgazdasági termelők védelmében indított kezdeményezéshez - Több mint 22 ezer aláírást adtak le a szervezők a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) a méhek és a mezőgazdasági termelők védelmében indított európai polgári kezdeményezéshez.

Az uniós agrárminiszterek egyetértettek abban, hogy az erdészeti politikának nemzeti hatáskörben kell maradnia - A Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 15-i ülésén az agrárminiszterek tanácsi következtetéseket fogadtak el az uniós Erdőstratégiáról, amelyben egyértelműen kimondták, hogy nem kérnek az Európai Bizottság újabb hatáskör elvonási kísérletéből. 

Botrányos Brüsszel hozzáállása a sertésválsághoz - Az Európai Bizottság 19 tagállam kérését semmibe véve tagadta meg, hogy rendkívüli uniós piaci válságkezelési intézkedések bevezetésére tegyen javaslatot a sertéságazatban kialakult krízishelyzet kezelésére. Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar sertéstartók csak a kormányra számíthatnak - mondta Nagy István agrárminiszter.

Nyitott, de szkeptikus a biogazdálkodás iránt a hazai agrártársadalom egy kutatás szerint - A gazdák csak 12 százalékának van elvi kifogása a biogazdálkodás, mint művelési forma ellen, ugyanakkor sokaknál további feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy elkötelezzék magukat ebben az irányban - közölte a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., gazdák és agrárszakértők körében végzett friss felmérése alapján.

Uniós lépések a talaj jó állapotban tartásáért - Uniós szintű jogalkotási előkészületek zajlanak a talaj jó állapotban tartásának és termőképességének megőrzésére vonatkozóan.

Brüsszel feltolhatja az élelmiszerárakat, importkorlátozásra készülnek - A globális felmelegedés elleni harc jegyében készült az EU erdővédelmi törvénye, amely az élelmiszerek egy körében tiltaná az olyan termékek behozatalát, amelyek miatt erdőt irtottak.

Már lehet pályázni a fagykár elleni gépek beszerzésére - A Vidékfejlesztési Program keretében 5 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett, Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása című felhívásra 2021. november 17-től benyújthatók a pályázatok – közölte Nagy István agrárminiszter.

Kacsa- és lúdállományban is megjelent a madárinfluenza - Két, egymástól független és nagy távolságra lévő Bács-Kiskun megyei telepen, egy pecsenyekacsa törzsállományban és egy hízólúd tartó gazdaságban is madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. 

A mezőgazdasági őstermelők adózása 2022-ben - A kormány bejelentése alapján 2022. január 1-től a minimálbér 200 ezer forintra fog emelkedni, ami a hatályos jogszabályok alapján az alábbi változásokat eredményezi a mezőgazdasági őstermelők adózása vonatkozásában.

Megjelent az őshonos állati génmegőrzés új pályázati felhívása - 2022. január 3. és 2022. január 31. között pályázhatnak először a gazdálkodók az új „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” elnevezésű felhívásra.

Fák ültetésével ellensúlyozható a környezeti lábnyom - Áder János államfő is részt vett pénteken annak a mintegy hétszáz fának az elültetésében, amelyeket a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóhoz kapcsolódóan telepített a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az M7-es autópálya környezetében.

AGRO7 - A hét agrárhírei - Nehézségek előtt áll a hazai sertéságazat, így csak a kormányra számíthatnak a gazdák. Simon Attila gondolatait is tolmácsoljuk az ősz elején megtartott MKB talajművelési szakmai napon, valamint Török Gyulával, az ABZ Drone ügyvezetőjével is beszélgettünk.

Módosult az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” felhívás - A módosítás során nem kell minden sarokpontot megjelölni a területet. 

Az előttünk álló fejlesztési időszakban a teljes vidék megújulhat - A 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban a vidékfejlesztésre 4265 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, ez olyan lehetőséget teremt a vidék teljes megújulására, amely soha sem volt, és lehet, belátható időn belül nem is lesz.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.