2021.08.06., péntek , Berta, Bettina

Hírek

2017. május 09. kedd • 11:21

Bővítik a jégkármérséklő rendszert a dél-dunántúli régióban

A Nemzeti Agrárkamara Somogy Megyei Igazgatóságának múlt heti sajtótájékoztatóján elhangzott: jelenleg 141 talajgenerátor működik a régióban, melyet további 53-mal bővítenek. Országosan összesen 984 generátort állítanak munkába, melyből 200 automatikus működésű, a többi kézi irányítású lesz.

Ezek a berendezések nem csupán a földeket, hanem a lakóépületeket és az autókat is védik. Segítségükkel ugyanis apró darabokra hasad a jég, jóval kisebb kárt okozva így a jég eredeti méreténél – írja a kaposvarmost.hu.

– A talajgenerátorok a környezetre és az emberre teljesen veszélytelenek, több tanulmányt is készíttettünk a működésükről. Alkalmazásuk óriási haszonnal jár, minden forinttal 33 forint értéket mentünk meg – mondta dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrár Kamara somogyi elnöke.

Mácsai Ádám Nemzeti Agrárkamara Somogy Megyei Igazgatója és dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárkamara somogyi elnöke – fotó: kaposvarmost.hu

A jégkárok elleni védekezés évek óta húzódó és folyamatosan visszatérő probléma Magyarországon. 2016 tavaszán volt utoljára jelentős jégkár hazánkban, jégkármérséklő rendszer pedig 1990 óta működik az országban. A jelenlegi rendszer 10x10 kilométeres táblákban védekezik, a talajgenerátorok indítása a meteorológiai előrejelzések alapján történik.

A somogyi tapasztalatok kedvezőek. A jégkármérséklő rendszernek köszönhetően a Dél- Alföldön a megyék jégkárának töredéke, mindössze tizede jelentkezett az elmúlt években a régióban.

– 100 százalékos védekezés azonban nincs a természet erőivel szemben. Az eredmények viszont így is jelentősek. Kevés ráfordítással óriási veszteségtől és kártól menthetjük meg a gazdákat – mondta dr. Gombos Sándor.

Az új rendszer 2018. május elsején indul, a jégkármérséklő rendszerért a kamara nem kér plusz pénzt a gazdáktól. A projektet kiemelt beruházásnak nyilvánította a kormány.

agrotrend.hu / kaposvarmost.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.