2021.03.06., szombat , Leonóra, Inez

Hírek

2021. február 12. péntek • 10:52

Bővülhetnek a magyar-üzbég agrárkapcsolatok

Szorosabbra fűzné mezőgazdasági kapcsolatait Magyarország és Üzbegisztán. A két ország közötti együttműködés további lehetőségeiről tárgyalt Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese Berdikulov Szirozsiddin Valikulovicscsal, az üzbég Állategészségügyért és Állattenyésztés Fejlesztésért felelős Bizottság elnökhelyettesével.

Az Agrárminisztériumban tartott csütörtöki kétoldalú tárgyaláson elhangzott: Üzbegisztán kulcspartnerként tekint Magyarországra abban, hogy önellátóvá válhasson az állattenyésztés területén. A Közép-ázsiai ország célja, hogy növelni tudják termelékenységüket, az állatállomány létszámát, megteremtsék a takarmányellátás biztonságát. Tisztában vannak a magyar állatállomány genetikai értékével, ezért szorgalmazzák egy közös genetikai, tenyésztési központ létrehozását. Továbbá készek a tenyészállatok Magyarországról Üzbegisztánba szállítását növelni.

fotó: AM

A megfelelő technológia megismertetésében, akár annak üzbég bevezetésében Magyarország segítségére lehet Üzbegisztánnak - fogalmazott Farkas Sándor. Mint mondta, Magyarország nyitott az együttműködésre, a jó gyakorlatok átadására, a két ország közötti kereskedelem élénkítésére. A szükséges technológiai fejlesztésen, az öntözés bővítésén, a minőségi takarmánytermesztésen felül az eredményes gazdálkodáshoz, így az állattenyésztéshez is megfelelően felkészült agrárszakemberek szükségesek. Magyarországon éppen most alakítjuk át az agrár-felsőoktatást. A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetemre is szívesen várjuk az üzbég tanulókat - mondta Farkas Sándor.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.