2021.04.15., csütörtök , Anasztázia, Tas

Hírek

2020. június 21. vasárnap • 21:22

Búcsúzunk Bálint Györgytől

Életének 101. évében távozott közülünk Bálint György , aki több mint egy évtizedig volt a Kertészet és Szőlészet főszerkesztője, valamint a Kerti Kalendárium és a Kertbarát Magazin alapító főszerkesztője, szerkesztője. Számos kitüntetéssel ismerték el köztiszteletben álló munkásságát, köztük tudhatja az Év Agrárembere 2018 életműdíját is.

Bálint gazda tartalmas, hosszú életet élt. Kertészmérnöki oklevelét a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián 1941-ben kapta meg, majd 1949-ben a Magyar Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki diplomát szerzett, előbb a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából agrártankönyveket írt és szerkesztett, majd a Kertészeti Kutatóintézetben dolgozott. 1953-59-ig a Mányi Állami Gazdaság főagronómusa volt.

Bálint György kapta az Év Agrárembere életműdíját 2018-ban 

Ezt követően a Fejér Megyei Állami Gazdaságok Igazgatóságának főkertészeként dolgozott. 1964-67-ig Budapesten, az Állami Biztosító Főigazgatóság szakértője volt, majd 1981-es nyugdíjazásáig a Kertészet és Szőlészet című lap főszerkesztői teendőit látta el. Ezzel egy időben szerkesztette a Kertgazdaságot, a Kertbarát Magazint és a Kerti Kalendáriumot is. Rendszeresen publikált a Népszabadságban, a Magyar Nemzetben, a Szabad Földben és a Nők Lapjában.

1981-től 2009-ig a Magyar Televízió Ablak című közérdekű magazinműsorának állandó munkatársa volt, 1991-től főszerkesztője lett a csatorna Gazdaképző című adásának. Televíziós szerepvállalása óta nevezik egyszerűen csak "Bálint gazdának". Számára csupán egy dolog volt fontos, hogy a mezőgazdasággal foglalkozhasson. Századik születésnapján idézte Cicero mondását, amely a Mezőgazdasági Múzeum főlépcsője felett áll: Semmi sem jobb, semmi sem méltóbb a szabad emberhez, mint a földművelés. Egész élete során hűséges volt a hazához, a termőföldhöz, azokhoz, akik a termőföldet megművelik. Legyen neki könnyű a föld, az a föld, melyet olyannyira szeretett!

Bálint György, Az Év Agrárembere kitüntető díj Életműdíjasa from agrotrend.hu on Vimeo.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.