2021.01.17., vasárnap , Antal, Antónia

Hírek

2020. április 18. szombat • 10:37

Bulgária tiltaná a zöldség-gyümölcs importját

Egy bolgár miniszter rendelettervezetet dolgozott ki és nyújtott be, mely a helyi élelmiszer-előállítókat támogatja az által, hogy a kiskereskedőket kötelezi arra, a kínálatukban szereplő élelmiszerek ötven százalékának hazai termelőtől vagy előállítótól kell származnia. Nem sokkal ez után egy kormánytag a zöldségek és gyümölcsök importjának tiltását javasolta.

A bolgár miniszterelnök-helyettes és egyben honvédelmi miniszter, Krasimir Karakchanov javaslata szerint meg kellene tiltani azoknak a zöldségeknek és gyümölcsöknek a behozatalát, melyet a bolgár termelők helyben is megtermelnek. A politikus szerint az intézkedés része lehetne a koronavírus kitörésére és annak az ország élelmiszeriparára gyakorolt negatív hatásaira adott válaszreakciónak - írja a FruitVeb.

fotó: pxfuel.com

Jordániából származó import paradicsomot eszünk. Ez nem helyes, és nem is ösztönzi a bolgár gazdálkodókat” – mondta Karakchanov a NOVA hírügynökségnek. A javaslat szerint a helyben is megtermelt zöldségek és gyümölcsök betakarításának időszakában, amíg a helyi ellátás biztosított, az ilyen termékek importját megtiltanák.

Karakchanov a Bolgár Nemzeti Mozgalom (IMRO) párt vezetője, mely a Boyko Borisov miniszterelnök vezette kormányzó GERB párt koalíciós partnere. Az IMRO politikai szövetségesével, a Nemzeti Front Bulgária Megmentéséért párttal közösen 16 képviselőjük ül a Bolgár Nemezetgyűlésben, mely az ország egykamarás parlamentje.

A kezdeményezés az IMRO politikai próbálkozásának is, mellyel a nacionalista érzelmű szavazókat igyekszik megszólítani, miután a mezőgazdasági miniszter Desislava Taneva, a GERB politikusa benyújtotta azt a rendelettervezetet, mely kötelezné a kereskedőket arra, hogy a hús és húskészítmények, tej és tejtermékek, tojás, zöldségek és gyümölcsök, gyümölcslevek és dzsemek esetében a kínálatukban szereplő termékek több, mint ötven százaléka helyi előállítású legyen.

A rendelet értelmében a kereskedők kötelesek lennének a fent nevezett termékkörökbe tartozó termékeket országon belülről, a székhelytől számított 200 km-es körzetből beszerezni. Amennyiben a kormány a rendeletet elfogadja, úgy az 2020. év végéig lesz hatályban.

(Megjegyzés: az Európai Unió tagállamai csatlakozásuk pillanatában deklarálták, hogy elfogadják az Európai Unió működésére vonatkozó szabályokat köztük az áruk szabad áramlásával kapcsolatosakat is (EUMSZ – Az Európai Unió működéséről szóló szerződés II. cím) – H.I.)

agrotrend.hu / FruitVeb

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.