2020.10.21., szerda , Orsolya

Hírek

2020. június 09. kedd • 12:29

C-vitamint állítható elő a kenyérmaradékból

Amerikai tudósok glükózfaló baktériumok bevetésével kívánnak részt venni az élelmiszerpazarlás elleni harcban.

Amerikai kutatók kidolgoztak egy eljárást, amellyel a kenyérhulladékból származó glükózt akár magas hozzáadott értékkel rendelkező termékké, például aszkorbinsavvá (C-vitamin) is át lehet alakítani. A tudósok a tengerentúli mezőgazdasági minisztérium (USDA) szakembereivel együttműködésben egész konkrétan arra jöttek rá, hogy miként is lehetne az emberiség javára fordítani a Pseudomonas reptilivora nevű baktérium adottságait - írja a Store Insider.

A becslések szerint évente világszerte 12,5 millió tonna kenyér fejezi be hulladékként a pályafutását. Bár e maradék egy része sok haszonállat számára megfelelő szénhidrát- és fehérjeforrást biztosít, a felhasználatlan rész ártalmatlanítása még így is súlyos nehézséget jelent.

Fotó: Public Domain Pictures

Az amerikai csapat most azonban kiötlött egy olyan fermentációs procedúrát, amellyel a baktérium a kenyérhulladékban lévő glükóz elfogyasztására és 2-keto-D-glükonsavvá (2KGA) történő konvertálására ösztönözhető. Badal Saha, a tanulmányban résztvevő egyik kutató szerint a 2KGA egy úgynevezett „platform vegyület”, amelyre építve az aszkorbinsavat és más, az élelmiszeriparban és egyéb ipari ágazatokban alkalmazható anyagokat akár rendkívül nagy mennyiségben is elő lehet állítani. Csupán példaként a 2KGA-t mosószer-összetevőként, cementlágyítóként és gyomirtó szerek prekurzor vegyületeként is fel lehet használni.

agrotrend.hu / Store Insider

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.