2019.02.22., péntek , Alfréd

Hírek

2017. november 08. szerda • 15:13

Cél az élelmiszerek minőségének emelése

A kormány Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiájának célja, hogy egészséges, kiváló minőségű, biztonságos termékek kerüljenek az asztalunkra, s ezek előállítása, kereskedelme, felhasználása, fogyasztása során a társadalom magas fokú tudatosságot és felelősséget tanúsítson - mondta beszédében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a XII. Növényorvosi Napon, Gödöllőn.

fotó: Pelsőczy Csaba, FM

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését szolgáló intézkedéseket tartalmazó 20 pontos akciótervet 2017 nyarán fogadta el a kormány - írja közleményében az agrártárca.

Az élelmiszerlánc-biztonság alapvető kérdése a növények termesztését fenyegető károsítók elleni védekezés. A más földrészekről érkező károsítók különösen veszélyeztetik a környezetet. A globális kereskedelem és az éghajlatváltozás következtében pedig jelentősen megnőttek ezeknek a kockázatai.

fotó: Pelsőczy Csaba, FM

Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy

korszerűsíteni és fejleszteni kell a termékek Európai Unión belüli forgalmazására vonatkozó eszközöket – mint például a növényútlevél, a védett zónák – és további forrásokat kell biztosítani ezek alkalmazására.

Az államtitkár arról is szólt, hogy a növényvédő szerek maradékai a kémiai élelmiszerlánc-biztonság egyik legfontosabb kockázati tényezőjévé válhatnak, ezért biztosítani kell a növényvédő szerek folyamatos ellenőrzését.

Emellett olyan termesztéstechnológiai rendszerek elősegítésére van szükség, amelyek a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatainak és kifejtett hatásainak csökkentésére alkalmasak. Aláhúzta, egy a környezet és az egészség védelmét maximálisan szem előtt tartó,

egészséges termékeket előállító integrált gazdálkodási rendszer kidolgozására és elterjesztésére van szükség.

Nagy István örömtelinek nevezte, hogy elindult a növényvédelmi előrejelző hálózat kiépítése.

agrotrend.hu / FM

Fókuszban
Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nemcsak kötődésük van

Csak a GPS-es traktortól nem lesz nagyobb a termés

Csak a GPS-es traktortól nem lesz nagyobb a termés

Nem a precíziós technológiára való átállásnak nagy a

Előzze meg a kellemetlen meglepetést, válasszon megfelelő napraforgó hibridet!

Előzze meg a kellemetlen meglepetést, válasszon megfelelő napraforgó hibridet!

A napraforgó hosszú évek óta megkerülhetetlen része a magyar ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.