2019.09.20., péntek , Friderika

Hírek

2019. március 20. szerda • 16:46

Corvinus Agribusiness, avagy mezőgazdaság 4.0?

Hazánk egyik legnépszerűbb diákszervezete március 27-én rendezi meg az Agribusiness Konferenciát, amelynek fókuszában a generációváltás és az agrárdigitalizáció kérdései lesznek.

 A Corvinus Agribusiness-t (CA) 2014-ben alapítottották és mára Magyarorzág legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete lett. Németh Szabolccsal, a szervezet elnökével beszélgettünk a CA jelenéről és jövőjéről, illetve arról is, hogy miként őrizhetik meg a gazdák hosszú távú versenyképességüket.


Németh Szabolcs az AMC Fiatalok az agrár termékpályákon konferencia kerekasztalbeszélgetésén - fotó: CA

- Milyen céllal alakult a Corvinus Agribusiness?

Diákszervezetünk célja, hogy tagjaink az egyetem elvégzése után elméletben és a mindennapi gyakorlatban is jártas, naprakész tudással rendelkező agrárszakemberekként kerüljenek a munka világába.

Ezáltal pedig képesek legyenek aktívan tenni a magyar vidék és hazánk mezőgazdaságának jövőjéért.

Célkitűzésünk továbbá egy olyan szakmai és egyben baráti közösség létrehozása, ahol különböző agráregyetemeken tanuló diákok megosztják egymással

  • látásmódjukat,
  • tapasztalataikat, 
  • és ahol így hosszú távú, értékes szakmai kapcsolatok születnek.

Emellett célunk még a mezőgazdasági pályák népszerűsítése is a fiatalok körében, ezért nemrég elindult programunk keretében középiskolások számára tartunk előadásokat. Itt bemutatjuk számukra a modern agráriumban rejlő lehetőségeket és perspektívákat, amik miatt érdemes lehet számukra agrár területen továbbtanulni.

Tagjaink szakmai fejlődését előadások, kurzusok, konferenciák és tanulmányutak szervezésével segítjük, továbbá egyetemi és vállalati partnereinkkel közösen folytatott projektekben is részt vehetnek.

Ezeknek a programoknak a keretében a diákok hazánk legnevesebb agrárszakembereitől tanulhatnak és eljuthatnak az ország legmodernebb mintagazdaságaiba, így első kézből tehetnek szert hasznos és aktuális gyakorlati tudásra. Kirándulásaink keretében az országhatáron túlra is eljuthatnak a hallgatók, hiszen tavaly Kolozsvárra látogattunk el, idén áprilisban pedig partnerünkkel, a Karintia Kft.-vel közös szervezésben az ausztriai Probstdorfba tervezünk egy tanulmányutat, ahol Európa egyik legmodernebb vetőmagüzemét tekinthetik meg a hallgatók. 

- Milyen szakon hallgatnak agrárismereteket a Corvinuson jelenleg?

 A Corvinus Egyetemen jelenleg gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök alapszakon, vidékfejlesztési agrármérnök mesterszakon, illetve agrobusiness menedzsment szakirányú továbbképzésen tanulhatnak a hallgatók agrárismereteket. De fontos megjegyezni, hogy mivel egyetemközi diákszervezet vagyunk, így jelenleg három egyetem diákságát érjük el, hiszen folyamatosan bővülő szervezetként nemcsak a Corvinus Egyetemről vannak tagjaink, hanem a Szent István Egyetemről (SZIE) és az Állatorvostudományi Egyetemről is.


A diákszervezet elnöksége - fotó: CA

- A kifejezetten agrárképzési intézményekkel is tartotok kapcsolatot?

Igen, nemrég állapodtunk meg a SZIE Budai Campusán működő Kertészettudományi Karral az aktív szakmai együttműködésről. Emellett a Corvinus Egyetem agrárkutatásaiban is részt veszünk. Itt jelenleg is együttműködünk egy agrárdigitalizációs projektben.

- Jelenleg milyen kutatási projektekben vesz részt a Corvinus Agribusiness?

Jelenleg főleg az agrárdigitalizáció területén veszünk részt kutatási projektekben, hiszen ez a terület a jövő agrárszakemberei számára kiemelt jelentőséggel bír. Tagjaink tavaly óta részt vesznek a T-Systems Magyarország agrárdigitalizációs fejlesztési projektjében, illetve a Corvinus Egyetem nemrég elindult digitális kutatásában is partnerek vagyunk.

- Mikor jött az ötlet, hogy konferenciára hívjátok kortársaitokat? Mi a célotok a konferenciával?

Az ötlet 2017-ben jött, teljesen saját indíttatás alapján és a tavalyi egyetemi tanév során meg is rendeztük az I. Agribusiness Konferenciát a Magyar Államkincstár Színháztermében. Egyetemi hallgatókból álló szervezetként

szívügyünknek tartjuk, hogy a jövő agrárszakembereit már az egyetemi évek alatt bevonjuk az agrárium szakmai vérkeringésébe.

Ezért a kezdeményezéssel fő célunk, hogy Magyarország legnagyobb, olyan évről-évre megrendezésre kerülő agrárszakmai konferencia sorozatát hozzuk létre, mely hatékonyan szólítja meg a különböző egyetemeken tanuló agrárhallgatókat, a jövő agrárszakembereit. Ezzel egy olyan hagyománnyá váló szakmai rendezvényt kívánunk megteremteni, amely lehetővé teszi, hogy a fiatalok díjmentesen, első kézből értesülhessenek az ágazat legújabb fejlesztéseiről, innovációiról és a sikeres karrier megalapozásához szükséges tudnivalókról.

Emellett kiemelt célunk, hogy a rendezvény a legújabb technológiák bemutatása mellett fórumot teremtsen a különböző generációk összekötésére és a szakmai diskurzus elindítására közöttük. Ezzel pedig nem titkolt szándékunk, hogy az ifjúság és a már tapasztalt szakemberek látásmódját közelebb hozva egymáshoz, a Corvinus Agribusiness is tevékenyen részt vehessen a magyar agrárium jövőjének szempontjából létfontosságú nemzedékváltás elősegítésében.


Az Extra-Tej Kft.-nél tartott szakmai kirándulás - fotó: CA

- Mekkora az érdeklődés konferenciáitok iránt?

 A konferencia iránt az eddigi regisztrációk és visszajelzések alapján nagyon nagy az érdeklődés, a férőhelyek túlnyomó része már be is telt.

- Mi a most március 27-én megrendezendő konferencia célpontja, legfőbb témaköre?

 Az Agribusiness Konferencia kiemelt témakörei a generációváltás és az agrárdigitalizáció, amelyekről azt gondolom, hogy az ifjúság és a tapasztalt szakemberek számára is egyaránt érdekes és hasznos területek. Sokat hallani napjainkban arról, hogy az agrárium korszakváltáshoz érkezett, amelyet Mezőgazdaság 4.0 néven szoktak emlegetni. Ez azt jelenti, hogy

az agrárium az agrárdigitalizációs forradalom küszöbén áll, amelyből a gazdálkodóknak nem szabad kimaradniuk, ha meg akarják őrizni a hosszú távú versenyképességüket.

Mivel a Corvinus Agribusiness-nél a szakmai szemlélet mellett fontosnak tartjuk az üzleti, vállalkozói látásmód terjesztését is, ezért a konferencián azok az innovatív megoldások kerülnek bemutatásra, amelyek elősegítik a jövedelmező gazdálkodást.

Emellett másik főtémánk a generációváltás lesz, amely a karrierkezdés előtt álló fiatalok számára szintén kiemelten fontos terület, ezért ebben a témában is igyekszünk számukra tanácsokat, útmutatást nyújtani.

- Terveztek idén még hasonló rendezvényt csinálni?

Terveink szerint az Agribusiness Konferenciát évente egyszer fogjuk megrendezni a jövőben is. Az év többi részében pedig a tagjaink szakmai fejlődésének segítésére koncentrálunk, előadásaink, kurzusaink és tanulmányútjaink révén. A következő nagyszabású konferencia, amelyre mozgósítani szeretnénk a fiatalságot, az Agrárinformatikai Klaszter által szervezett májusi Agrárfinanszírozási Konferencia lesz, amelyen a fiatalok álláspontját képviselve, a tervek szerint mi is elő fogunk adni.

A március 27-ei Agribusiness Konferenciára a szabad helyek függvényében még van lehetőség regisztrálni. A konferencián való részvétel bárki számára nyitott és ingyenes, csupán regisztráció szükséges hozzá!


I. Agribusiness Konferencia - fotó: Koczka Zoltán

- Köszönöm válaszaidat! Olvasóinkat pedig várjuk a rendezvényen!


Mátrai Zoltán

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.