2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Hírek

2020. június 08. hétfő • 13:03

Csak bevizsgált permetezőgépek használhatók

Idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni – hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Ennek alapján azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek a hatóság az ellenőrzések során leállíttatja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít - figyelmeztet honlapján az otpagrar.

Az EU-s előírásoknak megfelelően Magyarországon is kötelezővé vált a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata. E kötelezettség előfutáraként létrejöttek a felülvizsgáló állomások, valamint azok vezetőinek képzése is lezajlott – emlékeztet a hatóság.

Hozzáteszik: a hatósági szakemberek idén még nem indítanak eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki jelentkezett a műszaki felülvizsgálatra, azonban a túljelentkezés, illetve a rendkívüli körülmények miatt nem került még sorra. Abban az esetben viszont, ha a növényvédelmi gép tulajdonosa be sem jelentette a gépét a Nébih nyilvántartásában szereplő felülvizsgáló állomások egyikéhez – tehát nem rendelkezik érvényes vizsgaidőponttal –, úgy egy ellenőrzés során hatósági eljárás indítható vele szemben.

A Nébih-nél rámutatnak arra, hogy a vizsgaidőponttal, vagy „megfelelt” vizsgaeredménnyel nem rendelkező növényvédelmi gépek az idei évtől munkavégzésre nem használhatóak. A 2020-as ellenőrzések során a szakemberek – amellett, hogy elindítják a hatósági eljárást – leállítják ezeket növényvédelmi gépeket. Ugyanez vonatkozik a vizsgán meg nem jelent, az oda el nem vitt gépekre is, valamint  a „nem megfelelt” minősítést kapott eszközökre is.

Fotó: 123RF.com

Külön figyelmet érdemel, hogy a kölcsönös megfeleltetési (KM) ellenőrzések során idén már kötelező ellenőrizni a permetezőgépeket is. Amennyiben nem történt meg a műszaki vizsgálatra való bejelentés, vagy a géptulajdonos nem jelent meg a megadott időpontban a vizsgán, mulasztása miatt az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia a gazdálkodóknak.

A Nébih figyelmeztet arra is, hogy azon gépek esetében, amelyek 2019 előtt már átestek a műszaki felülvizsgálaton, a hatóság elfogadja a vizsgáló állomás által korábban kibocsátott tanúsítványt, ha az három évnél nem régebbi. A felülvizsgálatot végző állomások folyamatosan frissülő listája a Nébih honlapján elérhető – olvasható az ismertetőben.

agrotrend.hu / otpagrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.