2022.11.29., kedd , Taksony

Hírek

2021. október 24. vasárnap • 08:41

Csak magyar húst kínál az ALDI- Heti hírösszefoglaló

Pályázati pénzek az agrárszektorban, elegendő a takarmánykukorica, nőtt a baromfiállomány, egyre több a vadbaleset. Heti hírösszefoglaló.

Egyre több a vadbaleset - Egy-egy ütközés a gépjárműben és a vadban is jelentős károkat okozhat, amit a casco vagy vadkár-kiegészítő biztosítás téríthet meg – hívja fel a figyelmet Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikáció vezetője.

Átadták az első "környezetvédelmi Nobel-díjakat" - Costa Rica-i, indiai és bahamai projekt is volt a vasárnap első ízben átadott Earthshot Prize nyertesei között. A Vilmos cambridge-i herceg által tavaly alapított, környezetvédelmi Nobel-díjként is emlegetett elismerést öt kategóriában osztották ki Londonban.

Az ALDI állandó kínálatában csak magyar friss hús fog szerepelni - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívását követően az ALDI állandó kínálatában csak magyar frisshúst fog árulni. Mint Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, a kamara tovább lobbizik azért, hogy minél több üzletláncban minél nagyobb legyen a magyar áruk aránya.

Méhészek nélkül nincs se mézágazat, se természet! - A méhek és más beporzó fajok létfontosságúak a környezet és a gazdaság számára, emiatt fontos, hogy télen kiemelten óvjuk őket. Számos növény szaporodása közvetlenül a méhektől függ, és eltűnésük bizonyos növényfajok kihalásához is vezethet. 

Jó minőségű bort hozhat magával az idei szüret - A 2021-es szüret immár a végéhez közeledik a régióban, csupán a késői érésű fajták egy része van még kint a tőkén. A többi már a pincében áll és erjed, esetleg a koraiak már túl is vannak ezen.

107 ezer termelő kapott már az első napon területalapú támogatási előleget - Az előlegfizetés első napján 107 ezer termelő számára mintegy 73 milliárd forint területalapú támogatás (SAPS támogatás) indult meg, holnaptól pedig több mint 3.000 tejtermelő részére 14 milliárd forint termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatás kifizetése kezdődik el - mondta el Nagy István agrárminiszter.

Felmérés a termelési költség(növekedés)ről - Az elmúlt időszakban aggasztóként értékelte több EU-tagállam is az alapvető termelési költségek (mint takarmány, műtrágya, energia, építőanyag, stb.) kiugróan magas növekedését, továbbá a mezőgazdaság ellátottságát (pl. az inputanyagok szűkössége).

Nőtt a baromfiállomány csökkent a sertések száma - Magyarországon 2021. június 1-jén tyúkból többet, szarvasmarhából majdnem ugyanannyit, sertésből és juhból kevesebbet tartottak az egy évvel korábbinál.

Pályázati pénzek zúdulnak az agrárszektorra - A 15-20 évvel ezelőtt elkezdődött folyamat, ami eleinte csupán kutatásokban és az egyetemi oktatásban volt téma, mára elkerülhetetlenné vált: muszáj racionalizálni az anyagkijuttatást a mezőgazdaságban, azaz cél-és okszerűen kell műtrágyázni, növényvédelmi kezeléseket folytatni, kizárólag ott, ahol arra szükség van.

A növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálata időszerűvé vált - A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintett termelők figyelmét, hogy 2022. január 1-től csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkát végezni.

Elegendő takarmánykukoricával rendelkezik hazánk - Előzetes export regisztrációs kötelezettséget készít elő az Agrárminisztérium a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél – közölte Nagy István tárcavezető.

A gázár a zöldségpiacra is hatással van - Jelentősen átrendezheti a hajtatott növények piacát az európai gázáremelkedés. Míg az északi országokban a drágulás hatására sokan felhagyhatnak a paprika- és paradicsomtermesztéssel, addig a déli országok egyértelmű nyertesei lehetnek a folyamatnak. 

Kukorica Szimultán - KWS Webinárium 3. rész - 2021.10.21 - KWS Hypolito, KWS Guillermo, KWS Advisio - a főszereplők újra porondon lesznek Kukorica Szimultán Webinárunk 3. részében is. Mindemellett folytatjuk a KWS kukoricák sztoriját - most egy Dél-Nyugat Magyarországi kanyar formájában. Ráadásul kérjük figyelmeteket, 3. adásunk végeztével kezeket a billentyűzetre - indul kvíz játékunk, ahol a főnyeremény 5 zsák kukorica vetőmag!

Büszkék lehetünk a minőségi magyar pálinkára - A pálinka világszínvonalú minőséget képvisel úgy külsőségeiben, mint belső értékeiben, amely az évtizedek alatt méltó vetélytársa lett a legnemesebb szeszesitaloknak- mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Gong Pálinkaháznál tett látogatáson, Deszken.

A szőlőültetvények fele megújult Magyarországon - A szőlőültetvények fele megújult Magyarországon az elmúlt 10-12 évben, így megvan a minőségi alapanyag előállításának lehetősége — mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a 9. Borkonferencia megnyitóján.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrárhírei - Köszönetet mondott Nagy István agrárminiszter, az ALDI döntéséért, mely szerint ezen túl csak magyar friss hús kerül a boltok polcaira. 30. évfordulóját ünnepli a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége. A KWS Kukorica Szimultán webinárium harmadik részének érdekessége volt a hibrid teljesítmény kísérlet aratása. Hogyan kerül a traktorba a gázolaj, az RWA kisfilmjéből megtudhatjuk.

Évtizedes csúcson a tavaszi búza ára - Miután az élelmiszerek ára évtizedes csúcsokon jár, úgy tűnik kicsi az esély arra, hogy a közeljövőben fellélegezhetünk, hiszen most a tavaszi búza jegyzése érte el a vékánként 10 dolláros árat, 2012 óta először – írja a Bloomberg.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.