2020.01.23., csütörtök , Zelma,Rajmund

Hírek

2019. szeptember 03. kedd • 12:35

Csaknem ezer fertőzött vaddisznót találtak eddig Heves megyében

Eddig közel ezer afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót talált az állategészségügyi hatóság, de házit egyet sem.

Százas nagyságrendben irthattak ki járvány meglőzése érdekében házisertés-állományokat Heves megyében, a Tisza-tó környékén - írja a heol.hu.

Házisertésben szerencsére nem mutatták ki a fertőzést - fotó: pixabay.com

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) augusztus 21-i kérdésünkre még nem írt arról, hány ­házi sertést pusztítottak el megyénkben, ám egy országos médium megírta, a környéken Tiszafüreden, Dormándon, Poroszlón sertéspestis gyanúja miatt vágtak le jószágokat. Előző nap a Nébih felhívást adott ki: a Tisza mentén is találtak fertőzött vaddisznókat. Ám az eseteket soroló táblázatukban ez még nem jelent meg, egy friss egri vaddisznó-kilövés viszont igen.

Ismét kérdeztük a hivatalt, hogy mely településeken, hány portán, telepen, mennyi házi sertést irtottak ki betegség gyanúja miatt? Válaszukban azt írták, hazánkban az afrikai sertéspestis vírusa csak a vaddisznó állományában van jelen, házi sertésben nem mutatták ki a kórokozót.

Fertőzés gyanúja miatt Hevesben hat településen, 32 kis létszámú telepen 358 házi sertést ölt le az állategészségügyi hatóság. Az ezt követő laborvizsgálatok a betegség jelenlétét nem igazolták.

Az általunk megkérdezett falubeliek szerint a százas, ezres nagy telepeken is voltak intézkedések, bár ezt egy kiskörei tulajdonos cáfolta. Dormándon nem tudtak arról, hogy valahonnan disznót vittek volna el a faluban, de Poroszlóról, Kömlőről, Kisköréről hallottak esetet.

Poroszlón azt mondták, a község összes házi sertését leölték, a parti erdő bűzlött a vaddisznótetemektől. Itt két gazdával beszéltünk, akiknek elvitték az állományát. Egyikük közölte, három-négy hete történt: a sertések nem ettek, belázasodtak, habzott a szájuk, a fülükből vér jött, elpusztultak. A fialó kocája is odalett. Amelyek nem betegedtek meg, azokat lelőtték és a dögös kocsi Debrecenbe vitte őket.

Úgy tudja, Kiskörén kezdődött a járvány, a Tisza nemcsak PET-palackot, de sok vaddisznótetemet is vitt arra. Kártérítést kap, de nem az állatok valós értékét fizetik ki. Hat hónapig nem tarthat sertést, ahogy más sem. Fertőtlenítették az ólat is.

Egy másik sertéstartó elmondta, nála is pusztult el disznó, amelynek láza volt és nem volt étvágya. Később derült ki, belső vérzése volt. Emiatt az összeset elvitték, majd fertőtlenítettek. A papírra fertőzés gyanúját írták. Megemlítette, egy portáról két napig nem szállították el a tetemet.

A gazdák szerint legyek, szúnyogok is vihették a fertőzést. Télen lehet, hogy nem betegedtek volna meg az állatok. Fölvetődött az is, a vaddisznók által szennyezett lucernával került be a betegség a falvakba. Tudomásuk szerint Kiskörén, Tiszanánán, Újlőrincfalván is ürítettek ki ólakat, de nemcsak a Tisza jobb partján ütötte föl a fejét a fertőzés, hanem Abádszalókon, Tiszaszentimrén és Bánhalmán is.

Egy kiskörei lakos arról beszélt portálunknak, hogy a szemközti Kisgyócson már júniusban betegedtek meg állatok. Tiszanánán ­háztáji gazdaságokat érinthetett a fertőzés.

Az első kitörés, 2018 ­áprilisa óta 980 afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznót jelentettek a megyében, írta a Nébih augusztus 22-én. Ezek előfordulása főleg a Mátra térsége volt, térképen nyomon követhető, melyek a fertőzött területek, hány esetet azonosítottak.

Ismételt megkeresésünkre megírták azt is, hogy a nyár folyamán Hevesben a Tisza-partról 32 elhullott vaddisznó mintáját vizsgálta a hatóság. A múlt héten három, Poroszló környékén elhullott vaddisznónál igazolták a vizsgálatok az afrikai sertéspestis vírusát. A Nébih szerint a ­betegségre fogékony vaddisznók száma Heves megyében lecsökkent. A vírus okozta elhullások és a diagnosztikai kilövések egyaránt hozzájárultak ehhez. Az első időszakhoz képest már ritkultak a fertőzött esetek.

A Nébih szerint kevés a tudományos adat, így ­bizonyítani és kizárni sem lehet, hogy van-e szerepe a szúnyogoknak, a legyeknek a vírus terjesztésében. A beteg állatok váladékukkal ürítik azt. A továbbvitelében nagy szerepet játszanak a váladékkal szennyeződött cipők, ruhák, a gépjárművek és használati eszközök, a fertőzött húsból készült, nem hőkezelt termékek.

agrotrend.hu / heol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.