2022.05.25., szerda , Orbán

Hírek

2016. március 31. csütörtök • 10:00

Csergezán Pál kiállítást is tervez idén az OMVK Kulturális Bizottsága

Évértékelő és évindító értekezletet tartott március 22-én az Országos Magyar Vadászkamara Vadászati Hagyományokat Ápoló és Kulturális Bizottsága. A jelenlegi összetételben bő egy éve működő testület a 2016-ra illetve a következő évekre tervezett feladatokat is sorra vette az ülésen. A tavaly elkezdett munka folytatásán kívül egy Csergezán Pál kiállítás is szerepel az idei tervek között.

Első napirendi pontként Oláh Csaba elnök értékelte a 2015-ös évet, amely a bizottság megalakulásának jegyében telt. A 2014-es tisztújító küldöttközgyűlésen nem volt eredményes a szavazás, amelyen a testület elnökéről döntöttek volna, így csak hónapokkal később sikerült betölteni ezt a tisztséget. A tagok felkérése is csak ezután történhetett meg, ily módon pedig az alakuló ülésre csak 2015. január 12-én kerülhetett sor – emlékeztetett. A tagok száma jelenleg 7, mivel Kiss András a nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt. Helyére a tervek szerint – az OMVK vezetésével egyetértésben – dr. Rónai Ferencet, a soproni Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégium nyugalmazott igazgatóját kéri fel az elnök.

Foto:OMVK Földvári Attila

A 2015-ös munkáról szólva Oláh Csaba felidézte, hogy az alakuló ülésen 2018-ig szóló munkatervet fogadtak el. Az első év egyik feladata volt, hogy újakra cseréljék a Budakeszi Vadaspark információs tábláit a jelenlegi, részint elavult, részint pontatlan tájékoztató anyagok helyett. A munka befejezése áttolódott a 2016-os évre, az anyagok nagyobb része már elkészült. A másik feladat egy kiadvány összeállítása volt, amely egyértelmű gyakorlati útmutatóul szolgálhat a magyar vadászoknak hagyományaink ápolásához. Ez az anyag az év végére szintén összeállt. 2015-ben is a Bizottság feladata volt a Telkiben, a Budakeszi Erdészet területén található Vadászok Szoborparkjának karbantartása, gondozása. Ebben két posztamens még üresen áll, de a következő években a magyar vadászat egy-egy kiemelkedő alakjának mellszobra kerülhet rájuk. A javaslatokat ezen személyekre a testület következő ülésére gyűjti össze. A decemberre tervezett adventi vadászmise a bizottság tagjain kívülálló okok miatt 2015-ben meghiúsult, így idén rendezhetik meg, a tárgyalások a helyszínről és az időpontról már most, jó előre elkezdődtek. Több évre szól az a program, amely az ország általános és középiskoláiban népszerűsítheti a vadászatot. A bizottság tavaly júniusban az OMVK megyei Területi Szervezetei Kulturális Bizottságainak képviselőivel közös ülést tartott Budakeszin, amelyen körüljárták a témát. A megyéktől azt kérték: összesítsék ezen a téren szerzett tapasztalataikat, amelyek alapján idén elkészülhet egy képzési tematika, majd elkezdődhet – akár az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve is – a vadászat és a vadgazdálkodás bemutatása az oktatási intézményekben. Mindezt dr. Rónai Ferenc koordinálhatja majd dr. Heltai Miklós, a Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet igazgatóhelyettesének közreműködésével. Végezetül megkezdődött a Fejet hajtunk című, hazai vadászati emlékhelyeket sorra vevő kiadvány második kötetének előkészítése. Ez szintén több esztendőt felölelő projekt, amelynek első lépéseként a megyei szervezetek gyűjtőmunkájára lesz szükség.

Az idei munkatervben szerepel még egy Csergezán Pál kiállítás megrendezése októberben a világhírű vadászfestő halálának 20. évfordulója alkalmából. Ennek az elképzelések szerint a városligeti Vajdahunyadvár adhatna otthont, és a megnyitót egy a művész munkásságáról szóló minikonferencia előzné meg. Ezt a rendezvényt a Nimród Vadászújsággal közösen szervezné meg a bizottság.

agrotrend.hu/omvk

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.