Hírek

Csípős ételekkel az Alzheimer-kór ellen

Egy új kutatás meglepő kapcsolatot vél felfedezni a csípős ételek fogyasztása és az egyik legelterjedtebb, kognitív hanyatlást okozó betegség között.

Bár tudományos berkekben korábban úgy gondolták, hogy a csípős élelmiszerek csak elősegítik a memóriazavart okozó Alzheimer-kórt kialakulását, egy kínai kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz – írtta a Store Insider.

A tudóscsapat két párhuzamos vizsgálatot végzett el. Az eset-kontroll vizsgálatot egyenlő számú Alzheimer-kórban szenvedő és „kognitívan normális” egyén bevonásával hajtották végre, a kohorszvizsgálatban viszont már kétszer ennyi, kizárólag kognitíve egészséges személy vett részt.

Miközben a kutatók kérdőívekkel folyamatosan nyomon követték, hogy a résztvevők milyen gyakran fogyasztanak csípős ételeket, kisebb mentális kontrolokkal egyidejűleg azt is figyelemmel kísérték, hogy a vizsgálati alanyok szenvednek-e kognitív hiányosságban, és ha igen, milyen mértékben.

Fotó: Adobe Stock

Amikor a kérdőíveken leadott információkat a résztvevők szervezetében az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó biomarkerek szintjével összevetették, a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a betegségben szenvedő alanyok kevesebb csípős ételt fogyasztanak.

Bár a végkövetkeztetés megerősítéséhez további kutatásokra még mindenképpen szükség lesz, a tanulmány azt sugallja, hogy a csípős, méghozzá egész konkrétan a kapszaicintartalmú élelmiszerek valóban hasznosnak bizonyulhatnak az Alzheimer-kór gyógymódjának megtalálásában.

agrotrend.hu / Store Insider

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés