2021.06.22., kedd , Paulina

Hírek

2020. október 02. péntek • 16:21

Csokoládé-rajongóknak szóló örömteli hír érkezett egy távoli országból

Megemelik a kakaó felvásárlási árát a 2020-2021-es betakarítási szezonra a világ legnagyobb kakaótermelő országában, Elefántcsontparton, számol be arról az Africanews. A kilogrammonként a farmereknek fizetett ár ötödével lesz magasabb az egy évvel korábbinál. Ez pedig segíthet megelőzni a farmerek, felvásárlók és a kakaópiac többi szereplője között rendszeresen, és gyakran épp az árak miatt kialakuló feszültséget, hozzájárulva a piac egyensúlyához.

"Úgy döntöttünk, hogy a kakaó árát 825-ről 1000 nyugat-afrikai frankra emeljük" - mondta Alassane Ouattara elefántcsontparti elnök ültetvényesek előtt a Nemzeti Kakaó- és Csokoládénapok megnyitóján, amely minden évben a betakarítási szezon kezdete is egyben - írta az Origo.

A NAGYJÁBÓL 1,52 EURORA EMELKEDŐ KILOGRAMMONKÉNTI FELVÁSÁRLÁSI ÁR A 2020-2021-ES BETAKARÍTÁSI SZEZONRA, MINTEGY 21 SZÁZALÉKOS NÖVEKMÉNY TAVALYHOZ KÉPEST.

A bejelentésnek - jegyzi meg a tudósítás - különös színezetet ad, hogy nem egész egy hónappal az október 31-i elnökválasztás előtt hangzott el. Elefántcsontparton igen feszült a politikai helyzet, augusztusban az ennek kapcsán kirobbant erőszakhullám 15 emberéletet követelt, az ellenzék pedig polgári engedetlenségre szólította fel a lakosságot.

Fotó: AFP

A kakaó Elefántcsontpart stratégiai jelentőségű árucikke, a GDP 10-15 százaléka kapcsolódik hozzá, az exportbevételeknek pedig 40 százaléka. A Világbank adatai szerint 5-6 millió ember megélhetése függ közvetlenül vagy közvetetten a kakaótól az országban.

A termelők pedig igen szerény körülmények között élve végzik munkájukat, biztosítva azt, hogy - a másik jelentős világpiaci szállítóval, Ghánával egyetemben - elég kakaóbab álljon rendelkezésre az élelmiszeripar számára.

E KÉT ÁLLAM TERMELÉSE NÉLKÜL A VILÁGPIACRA JUTÓ KAKAÓ MENNYISÉGÉNEK MINTEGY 60 SZÁZALÉKA ELTŰNNE, AMI BELÁTHATATLAN KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁRNA AZ ÉLELMISZERIPARRA, ÉS A KAKAÓRA ÉPÜLŐ TERMÉKEK ÁRÁRA NÉZVE EGYARÁNT.

Fotó: AFP

Elefántcsontpart egyedül szállítja a világpiaci mennyiség 40 százalékát. Ezért van minden évben jelentősége annak, hogyan sikerül megállapodniuk a kakaópiac szereplőinek egymással, illetve hogy a két ország kormánya milyen feltételek mentén - mint például a most bejelentett áremelés - támogatja ezt a folyamatot.

A NEMZETKÖZI KAKAÓ SZÖVETSÉG ELŐREJELZÉSE SZERINT A 2020-2021-ES SZEZONBAN A VÁRHATÓ TERMÉS NAGYSÁGA MEGEGYEZŐ LESZ A LEGUTÓBBIVAL, 2,1 MILLIÓ TONNA KÖRÜL ALAKUL MAJD.

A szervezetnél abban bíznak, hogy a politikai bizonytalanság nem fogja negatívan befolyásolni a kakaó és piacának kilátásait.

agrotrend.hu / Origo

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.