2019.03.20., szerda , Klaudia

Hírek

2016. április 10. vasárnap • 09:30

Csúsztatásokat tartalmaz az Ángyán-jelentés

Visszautasítja a Földművelésügyi Minisztérium az egykori vidékfejlesztési államtitkár legfrissebb tanulmányában közzétett állításait arról, hogy Fejér megyében csak kormányközeliek, nem helyben lakók nyertek a decemberi földárveréseken. Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár lapunk megkeresésére emlékeztetett: Ángyán József csúsztat, állításai nyilvánvalóan az ellenzéki pártok földpolitikáját szolgálják.

– Kezdettől fogva támadja az állami földértékesítési programot az ellenzék, Ángyán József egykori vidékfejlesztési államtitkár legutóbb közölt tanulmánya is pártérdekeket szolgál – mondta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a Magyar Idők kérdésére. Kiemelte: valótlanok azok az állítások, hogy az árveréseken a termőföldek legnagyobb részét kormányközeli személyek vásárolták fel, és olyanok, akik valójában nem helyben élő gazdálkodók.

Emlékeztetett: az árveréseken csak a helyben élő gazdák vehetnek részt, ezt garantálja, hogy csak a jegyző által kiállított hatósági bizonyítvány birtokában regisztrálhatott a földműves az árverésre, tehát közokirattal kellett igazolni a húsz kilométeren belüli életvitelszerű lakóhelyet. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a lakcímkártyán szereplő adatokkal tette közzé a licitnyertesek nevét, a dokumentumon szereplő adat pedig az állandó lakcím mellett a tartózkodási helyet is jelezheti. Emellett mezőgazdasági üzemközpont címével is lehetett pályázni, természetesen csak akkor, ha az húsz kilométeren belül volt.

Foto:123RF

Az államtitkár hangsúlyozta: nem regisztráltak azonban olyan licitálókat egyik árverésre sem, akik ne feleltek volna meg a jogszabályi előírásoknak, emellett az árveréseken részt vevő gazdálkodók sem jeleztek ilyen jellegű visszaéléseket. Bitay Márton emlékeztetett: az ellenzék a kezdetektől támadja a Földet a gazdáknak programot, mivel a nagygazdaságok, valamint a külföldi spekulánsok érdekeit helyezik előtérbe.

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a tavaly értékesített 120 ezer hektárt 5920 személy vásárolta meg, és közülük 2364-en csak egy darab földterületet vettek, összesen 53 300 hektárnyit. A földprogram célja továbbra is az, hogy a kisüzemek és a nagygazdaságok arányát a korábbi ötven-ötven százalékról nyolcvan-húsz százalékra szorítsa le a kisgazdaságok javára. Az agrártárca ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a sikeres licitálás nem egyenlő a földvásárlással, mivel sokszor még nem lehet tudni, hogy ténylegesen kik kapják a földet, többek közt azért, mert sokan élhetnek elővásárlási jogukkal is.

Ángyán József a napokban közzétett tanulmányában azt állította, hogy nem helyben élő gazdálkodók nyerték a földeket, hanem sok esetben távolabb élők. Emellett a volt államtitkár szerint csak a kormányközelieknek kedvezett az állami földértékesítés.

agrotrend.hu/magyaridok

Fókuszban
Dress code: szabály vagy tisztelet?

Dress code: szabály vagy tisztelet?

A “dress code” azon írott és íratlan szabályok

Visszatekert kilométeróra, hiányzó szervizkönyv

Visszatekert kilométeróra, hiányzó szervizkönyv

Válasszon inkább megbízható használtautót! - JóAutók.hu

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.