FÓKUSZBAN

Ha nincs öntözésfejlesztés, nem javul a versenyképesség

Ha nincs öntözésfejlesztés, nem javul a versenyképesség

Az agrárium jövőjéről és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara céljairól ...

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Nemrég adták át az Év traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) ...

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Hírek

2016. április 10., vasárnap • 09:30

Csúsztatásokat tartalmaz az Ángyán-jelentés

Visszautasítja a Földművelésügyi Minisztérium az egykori vidékfejlesztési államtitkár legfrissebb tanulmányában közzétett állításait arról, hogy Fejér megyében csak kormányközeliek, nem helyben lakók nyertek a decemberi földárveréseken. Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár lapunk megkeresésére emlékeztetett: Ángyán József csúsztat, állításai nyilvánvalóan az ellenzéki pártok földpolitikáját szolgálják.

– Kezdettől fogva támadja az állami földértékesítési programot az ellenzék, Ángyán József egykori vidékfejlesztési államtitkár legutóbb közölt tanulmánya is pártérdekeket szolgál – mondta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a Magyar Idők kérdésére. Kiemelte: valótlanok azok az állítások, hogy az árveréseken a termőföldek legnagyobb részét kormányközeli személyek vásárolták fel, és olyanok, akik valójában nem helyben élő gazdálkodók.

Emlékeztetett: az árveréseken csak a helyben élő gazdák vehetnek részt, ezt garantálja, hogy csak a jegyző által kiállított hatósági bizonyítvány birtokában regisztrálhatott a földműves az árverésre, tehát közokirattal kellett igazolni a húsz kilométeren belüli életvitelszerű lakóhelyet. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a lakcímkártyán szereplő adatokkal tette közzé a licitnyertesek nevét, a dokumentumon szereplő adat pedig az állandó lakcím mellett a tartózkodási helyet is jelezheti. Emellett mezőgazdasági üzemközpont címével is lehetett pályázni, természetesen csak akkor, ha az húsz kilométeren belül volt.

Foto:123RF

Az államtitkár hangsúlyozta: nem regisztráltak azonban olyan licitálókat egyik árverésre sem, akik ne feleltek volna meg a jogszabályi előírásoknak, emellett az árveréseken részt vevő gazdálkodók sem jeleztek ilyen jellegű visszaéléseket. Bitay Márton emlékeztetett: az ellenzék a kezdetektől támadja a Földet a gazdáknak programot, mivel a nagygazdaságok, valamint a külföldi spekulánsok érdekeit helyezik előtérbe.

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a tavaly értékesített 120 ezer hektárt 5920 személy vásárolta meg, és közülük 2364-en csak egy darab földterületet vettek, összesen 53 300 hektárnyit. A földprogram célja továbbra is az, hogy a kisüzemek és a nagygazdaságok arányát a korábbi ötven-ötven százalékról nyolcvan-húsz százalékra szorítsa le a kisgazdaságok javára. Az agrártárca ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a sikeres licitálás nem egyenlő a földvásárlással, mivel sokszor még nem lehet tudni, hogy ténylegesen kik kapják a földet, többek közt azért, mert sokan élhetnek elővásárlási jogukkal is.

Ángyán József a napokban közzétett tanulmányában azt állította, hogy nem helyben élő gazdálkodók nyerték a földeket, hanem sok esetben távolabb élők. Emellett a volt államtitkár szerint csak a kormányközelieknek kedvezett az állami földértékesítés.

agrotrend.hu/magyaridok

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.