2019.09.15., vasárnap , Enikő,Melitta

Hírek

2018. augusztus 02. csütörtök • 09:56

Decemberig a lehető legtöbb vaddisznót kilövik Pécs belterületén

A belterületi vadállomány felszámolása az elhanyagolt területek rendbetételével megoldható lenne, de a villanypásztorok, erős kerítések és telkekre telepíthető - ultrahangot kibocsájtó - vadriasztó berendezések is beválhatnak.

Augusztus elejétől december végéig engedélyezte a Baranya megyei rendőr-főkapitányság a kártékony belterületi vaddisznóállomány gyérítését Pécsett, a Mecsekoldalban.

A pécsi Nagydeindoli utcában és a Középdeindol-hegyhát dűlőben található elhanyagolt kertekben megtelepedett vaddisznók miatt lakossági bejelentések érkeztek.


A vadak jelentős károkat okoznak a gyümölcsösökben - fotó: Pixabay

A rendőrség szerint a terület nincs közvetlen kapcsolatban vadászható területtel, ezért a kártékony állomány eltávolításának egyetlen lehetséges módja a vaddisznók belterületi vadászata.

A vadkárelhárítást végző Hosszúcser Vadászegylet elnöke, Jelenszky Márton közölte, az érintett pécsi területen élő állomány pontos nagyságáról egyelőre nincs ismeretük, a lakosság jelzései alapján ugyanakkor több generáció óta ott élő állatokról, köztük malacos kocákról van szó. 

A vaddisznókat a gyümölcsök és a zöldségek érésének szezonja vonzza a közeli kertekbe ebben az időszakban.

Jelenszky Márton szerint telkenként néhány ezertől 30 ezer forintig terjedő intervallumban mozog a vaddisznók okozta kár értéke. Embereket, házi- és haszonállatokat a vadak nem veszélyeztettek.

A belterületi vadászatnál kilövési kvóta nincs, a lehető legtöbb vad elejtését tervezik.

Az állatok már a vadászattal járó zavarással is helyváltoztatásra bírhatóak.

A Hosszúcser Vadászegylet elnöke kitért arra is, hogy a vadászat megkezdése előtt értesítik a környék lakosságát, ugyanakkor tevékenységük az ott lakókat nem veszélyezteti. - A kijelölt helyekről 100 százalékos biztonsággal lehet lövést leadni - fogalmazott. 

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.