2021.05.06., csütörtök , Ivett, Frida

Hírek

2020. január 27. hétfő • 09:11

Demonstráltak a német gazdák Berlinben

Múlt év november 26.-án a német rendőrség szerint, 15.000, a tüntetést szervezők szerint pedig 40.000 gazda és 8.600 traktor vonult fel több mint 10 km hosszan Berlinben, a Brandenburgi Kaputól indulva a város sugárútján.

A tüntetés mottója „A vidék szövetségeseket keres!” volt. A tüntetők által vitt táblákon olyanok voltak olvashatók, hogy „Ideológiával nem lehet jól lakni”, vagy „Gazdák nélkül nincs élelmiszer és nincs jövő” - írja a Profi Magazin.

A berlini lakosok is szolidaritásukat nyilvánították ki a tüntető gazdák mellett. A múlt év végi agrárdemonstráció az utóbbi évtizedek egyik legnagyobbika volt Németországban.

A gazdák a német Kormány mostani agrárpolitikája ellen tiltakoztak, amely nem kínál megfelelő perspektívát részükre és különösen a következő generációk számára.

Párbeszédet sürgetnek a Kormánnyal, mert úgy érzik, hogy átlépnek felettük és nem veszik figyelembe a véleményüket, közös érdekeken alapuló megoldásokat követelnek.

Tiltakozásukat fejezték ki a környezetvédelmi szigorításokkal és a N-direktívákkal ill. a trágyázással kapcsolatos bevezetésre tervezett rendeletek és törvények ellen, amelyek jelentősen gátolhatják a nagy volumenű minőségi élelmiszertermelést az országban.

A német mezőgazdasági miniszter asszony Julia Klöckner ígéretet tett a gazdáknak, hogy a vitás kérdéseket a jövőben tárgyalások útján rendezik. Ehhez életre hívják a „Nemzeti Dialóg Frumot”, amelyben a gazdák és a politikusok mellett a tudomány, a környezetvédelem és a média képviselői is helyet kapnak.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.