2021.12.05., vasárnap , Vilma

Hírek

2021. november 14. vasárnap • 08:24

Digitális megoldások az agrárium jövőjéért - heti hírösszefoglaló

Csúcson a világpiaci élelmiszerárak, csökkenhetnek a vadlibák okozta mezőgazdasági károk, a sertéstartóknak segít az agrártárca.

A Tungsram elfogadja Elon Musk hatmilliárd dolláros kihívását - Magyar technológiai innovátorként a Tungsram választ kínál Elon Musk az ENSZ Világélelmezési Programjának tett hatmilliárd dolláros kihívására, amellyel a világéhezés megszüntetését tűzte ki célul.

Digitális megoldások az agrárium jövőjéért - November 24-én mutatkoznak be hazánk egyetlen agrár startup inkubátor programjában résztvevő technológiai megoldások. A NAK TechLab 3 hónapos inkubációs programjában a legmeghatározóbb agrár nagyvállalatokkal léptek kooperációba a startupok.

Évtizedes csúcson a világpiaci élelmiszerárak - Új magasságokban a világpiaci árbarométer, miután 2011 júliusa óta nem látott szintet regisztráltak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői.

Átadták a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kőmagtári Tábla állattartótelepét - Hazánk genetikai sokféleségének megőrzése közös feladatunk, éppen ezért nagy felelősség és feladat hárul hazánk nemzeti parkjaira - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kőmagtári Tábla Állattartótelepének átadásán, hétfőn Dévaványán.

Egyre népszerűbb, de drágább is a marhahús - Lassú növekedés tapasztalható a marhahús-fogyasztásban, az egyre népszerűbb grillezés és hamburgersütés kedvelői a minőségi termékeket keresik.

Teljesült a gazdák kérése: csökkenhetnek a vadlibák okozta mezőgazdasági károk - A tömegesen hazánkban telelő vadlibák főképp a Tiszántúlon évről évre jelentős károkat okoznak a mezőgazdaságban Ezt a kárt egyhítheti egy – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) által kezdeményezett – a napokban hatályba lépett, a vadászati idényeket érintő jogszabálymódosítás. 

Ökocímke-kampánnyal segíti a tudatos vásárlást az Agrárminisztérium - Online kampányt indított az ökocímke fontosságáról az Agrárminisztérium annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatos vásárlás jelentőségére.

A sertéstartóknak is nyújtja segítségét az agrártárca - Már decemberben elérhetővé válik a megnövekedett termelési költségek miatt nehéz helyzetbe került sertéstartóknak kialakított kedvezményes hitelkonstrukció. Az agrártárca a kamatok és egyéb költségek teljes összegét átvállalja a termelőktől.

A fiatal gazdáké a jövő - A hazai mezőgazdaság egyik legégetőbb problémája a gazdák elöregedése.

Új korszakot nyit a mezőgazdaságban a Digitális Agrárakadémia - Új korszakot nyit a magyar mezőgazdaságban a Digitális Agrárakadémia létrehozása - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten az agrárminiszter.

Jelentősen nőttek a termőföldárak és bérleti díjak 2020-ban - A mező- és erdőgazdasági területek ára és bérleti díja a korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is jelentősen nőtt. Az eladott termőterületek átlagára 2019-hez képest a 8,2 százalékkal 1,7 millió forintra emelkedett, a bérléséért évi 64 400 forintot, a vételi ár 3,7 százalékának megfelelő éves díjat kellett fizetni - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Termőföldárak és bérleti díjak, 2020 című kiadványából.

Ismét felütötte fejét a madárinfluenza - Magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy elhullottan talált vadon élő madárból Baranya megyében. Az eset a vonuló vadmadarak vírusterjesztésben játszott kiemelt szerepét támasztja alá. A baromfitartók fokozottan ügyeljenek állataik megóvására, a baromfik vadmadarakkal való érintkezésének megakadályozására.

AGRO 7 - a hét legfontosabb agrárhírei - Generációváltás - Megkezdődött az agrárgazdaságokról szóló törvényjavaslat vitája az Országgyűlésben. Egy csoda ami itt zajlik, mondta el Jakab István, a Magyarok Kenyere Program adományozó ünnepségén. Az idén százéves Control Union Hungária Kft. faültetéssel ünnepelte meg a jeles centenáriumot. A Gabonakutató kukoricafajtái aszályos körülmények között is jól teljesítettek, tudtuk meg a kiszombori látogatáson.

A magasabb szőlő felvásárlási árakhoz a közös értékesítésen keresztül vezet az út - A szőlőtermesztés gépesítése, az ültetvények korszerűsítése, az adminisztratív és az adózási szabályok egyszerűsítése mellett egyszerű termelői együttműködések létrehozásának lehetőségével is segíti a szőlőtermesztőket a kormány – fogalmazott Soltvadkerten, a XII. Márton-napi újbor ünnepen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelő államtitkára.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.