2021.03.08., hétfő , Zoltán

Hírek

2020. április 14. kedd • 13:01

Dr. Nagy István: legfontosabb cél a mezőgazdasági munkaerő biztosítása

Június végéig mentesülnek más gazdasági területekhez hasonlóan a munkáltatók a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól a turizmus és a vendéglátás kényszerű szüneteltetése miatt leginkább bajban lévő ágazatokban, így a díszkertészeknél, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinka-előállítóknál, a kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodási szolgáltatóknál is – közölte Nagy István agrárminiszter az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatója előtt.

fotó: pxfuel.com

Újabb jelentős döntések az agrárium támogatására

Továbbá a munkavállalóknak a járulékok közül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot. A járvány a lehető legrosszabbkor, a legfontosabb értékesítési időszakában törte ketté a dísznövényekkel foglalkozó vállalkozások tevékenységét, ezért ezek a könnyítések őket is megilletik a kormány álláspontja szerint, rájuk is kiterjesztették – tette hozzá a sajtótájékoztatón

A legkisebb mezőgazdasági termelők számára is komoly pénzügyi segítséget jelent, hogy döntöttek a szabad felhasználású, akár három éves futamidejű Agrár Széchenyi Folyószámla Hitel ingyenessé tételéről és a felvehető hitelkeret megduplázásáról.

Ez azt jelenti, hogy az év végéig megkötött új hitelszerződéseknél a felvehető hitel maximumát a jelenlegi 100 millió forintról 200 millió forintra növelték, az agrártárca költségvetési forrásaiból jelenleg is nyújtott kamat- és kezességi díjtámogatást 100 százalékra emelte, valamint vállalta a hitelek megkötésével-, fenntartásával kapcsolatos költségek 100 százalékának megtérítését – jegyezte meg.

Komoly gondokat okoz az idénymunka hiánya a mezőgazdaságban – mondta Nagy István agrárminiszter az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Minden ágazat bevétele függ a turizmustól, ezért helyzetük most nehéz.

A járvány a dísznövény termesztőket is a lehető legrosszabbkor érte, ezért ezeket a vállalkozásokat is bevonják a kormány kiemelt támogatási programjába.

A legfontosabb cél a mezőgazdasági munkaerő biztosítása

A mezőgazdaságban dolgozók erejüket megfeszítve, mindennap teszik a dolgukat, vetnek, etetik a jószágot, mindezekért nagy köszönet. Hálásak vagyunk az élelmiszeriparban dolgozóknak is és a kereskedelemben, logisztikában dolgozóknak is. Nekik köszönhetően mindnyájuk asztalára kerülhet étel” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.