2021.05.06., csütörtök , Ivett, Frida

Hírek

2021. január 09. szombat • 17:08

Drága volt 2020-ban a klímaváltozás

Új év, új élet, de azért az tény, hogy a tavalyi év nem volt éppen olcsó. És most nem is a pandémiáról van szó, mely igencsak szép summát emésztett fel, hanem azokról a természeti katasztrófákról, melyek közvetlenül köthetőek a klímakatasztrófához.

Drága mulatság 

Egy elemzés - melyet a nagy biztosítótársaságokhoz beérkezett természeti katasztrófák okozta kárigények alapján készítettek - megmutatja, mennyibe is fájt nekünk tavaly a klímaváltozás - írja honlapján a koponyeg.hu. Mielőtt azonban számokkal dobálóznánk, érdemes tisztázni néhány dolgot. 

Egyrészt ezek a tételek nem tartalmazzák például a koronavírus járvány okozta biztosítási tételeket, bár maga a járvány is erősen kötődik a klímakatasztrófát is kiváltó természetromboló tevékenységekhez. Ennél is fontosabb, hogy ebben az esetben csak azok az összegek szerepelnek, melyek biztosításból származnak, ami a tényleges katasztrófáknak csak egy részét fedik le. Egy fejlett nyugati civilizációban nagyjából az ár 60%-át mutatja meg az elemzés, egy kevésbé fejlett helyen azonban csupán 4-5%-nyi értéket tudhatunk meg a biztosítási tételek alapján. Összességében tehát hiába kapunk kézzel fogható adatokat a biztosítóktól, az messze elmarad a tényleges pénzveszteségtől. 

Fotó: wikimedia

Mennyi az annyi? 

Számszerűsítve 150 milliárd dollárnyi veszteséget okozott 2020 tíz legpusztítóbb természeti katasztrófája, mely bizony meghaladja a 2019-es adatokat, vagyis híven tükrözi a romló tendenciát. És ahogyan azt fent említettük, ez a szám meg sem közelíti a tényleges veszteséget, tekintve, hogy nem mindent lehet biztosítani - és nem mindenkinek telik erre -, valamint, hogy “csak” a tíz legpusztítóbb eseményt vették figyelembe. Katasztrófából pedig 2020-ban bőven kijutott. 

A pénz azonban csak pénz, pótolható, újratermelhető, míg ugyan ez az emberekről már nem mondható el. A természet most ebben sem volt kegyes, hiszen az emlegetett tíz katasztrófa összesen 3500 ember életét követelte, és mintegy 13,5 millió embert kényszerített arra, hogy elhagyja az otthonát. 

A tudományos világ arra figyelmeztet, hogy a helyzet csak romlani fog, ha sürgősen nem lépünk, méghozzá drasztikusan a klímakatasztrófa megállításáért. Több emberélet és sokkal nagyobb anyagi veszteségek következnek, arról már nem is beszélve, hogy szép lassan a szárazföldi területek egy jelentős részét is elveszítjük az emelkedő tengerszint miatt, és bizony ezt a veszteséget pénzben nem is nagyon lehet kifejezni. 

agrotrend.hu / koponyeg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.