2022.05.24., kedd , Eszter, Eliza

Hírek

2021. április 09. péntek • 11:41

Drágulnak a Kínából rendelt küldemények

Jelentős bevételkiesést eredményez az Európai Unió országainak a vámhatárokon átnyúló online kereskedelem jelenlegi szabályozása, míg a közösségen kívüli kereskedőket jogosulatlan előnyhöz juttatja. A július 1-jén életbe lépő új szabályozás kiegyenlítettebbé teszi a versenyt, a Magyar Posta automatikus vámeljárással készül.

Az elmúlt években dinamikusan bővülő e-kereskedelem az áruk vámhatárokon átnyúló áramlását is módosította. A magyarországi online vásárlók már csaknem kétharmada belföldről és külföldről egyaránt vásárol - írja a Magyar Nemzet. A jelenlegi szabályozás szerint az Európai Unión kívülről érkező áruk

  • 22 eurós összeghatárig vám- és áfamentesek,
  • míg a 22 és 150 euró közöttiek vámmentesek, de áfát kell fizetni utánuk.

Mivel a vámhatárokon átnyúló online kereskedelem jelenlegi szabályozása jelentős bevételkiesést eredményez, és súlyos hatással van az EU és a tagállamok költségvetésére, az unión kívüli kereskedőket pedig jogosulatlan előnyhöz juttatja, az új szabályozás kiegyenlítettebbé teszi a versenyt uniós és nem uniós vállalkozások között – hívta fel a figyelmet a Magyar Posta Zrt. és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Eszerint az év közepétől a harmadik országból (az Európai Unión kívülről) érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől – hasonlóan a január 1. óta az Egyesült Királyságra vonatkozó szabályokhoz. A 150 euró alatti áruk továbbra is vámmentesek maradnak, kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és a dohánytermékeket. Az unióba érkező árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani.

Fotó: mno.hu

A határidőig az áfamentesség azokra a termékekre vonatkozik, amelyek szabad forgalomba bocsátását addig kezdeményezik a vámhatóságnál. Tehát már vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani és áfát kell fizetni a július 1. előtt megrendelt, de ezen a napon vagy ezt követően az EU vámhatárára érkező csomagokra, amelyeket ekkor jelentenek be szabad forgalomba bocsátásra.

A kisebb értékű árut tartalmazó küldemények többségét a Magyar Posta kezeli. A harmadik országból érkező csomagok a ferihegyi Nemzetközi Posta Kicserélő Központba érkeznek, ahol a szabályok szerint válogatják július elsejéig a küldeményeken jelölt érték szerint. Az uniós áfairányelv változása a Magyar Posta Zrt.-re is komoly terhet ró, mivel azt jelenti, hogy nem lesz válogatás, hanem minden árutartalmú küldemény vámeljárás alá fog kerülni a megadott időponttól. A változás nyomán a jelenleginél százszor több vámeljárásra lehet szükség naponta. A vállalat ezért jelentős mértékű informatikai fejlesztéssel és logisztikai kapacitásbővítéssel készül, arra törekedve, hogy a vámeljárás automatikus és minél gyorsabb legyen.

A tervek szerint a vámügynöki szolgáltatás díja termékértékhez igazítottan sávos lesz. Az új folyamatban elsősorban a díjelőnnyel is járó online fizetést ajánlják majd.

Végezetül arra hívták fel a figyelmet, hogy minden online rendelés esetén, de különösen a harmadik országból érkező küldeményeknél fontos a pontos címadatok mellett az elektronikus elérhetőségek megadása is, mert csak így tudja a posta automatikusan elvégezni a vámeljárást és a tarifa megfizetése után kézbesíteni a küldeményt.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.