2020.04.05., vasárnap , Vince

Hírek

2017. augusztus 27. vasárnap • 17:52

Drasztikus döntés: kilövik a teljes kárpátaljai vaddisznóállományt

A kilövéssel igyekeznek megállítani a sertéspestis terjedését. A becsült vaddisznóállomány Kárpátalján mintegy 3500 egyedet számlál, így az összes kilövésére aligha van esély.

Egyre nagyobb pánikot okoz Ukrajnában az afrikai sertéspestis terjedése. Kárpátalja öt régiójában – köztük a Magyarországgal közvetlenül is határos nagyszőlősi és beregszászi járásban – mutatták ki az afrikai sertéspestis kórokozóját. Eleinte csak elhullott vaddisznótetemekben, de nemrég már a háztáji állatok között is felütötte a fejét a járvány.

A munkácsi járási Alsókerepecen, Pósaházán és Schönbornban elpusztult házi sertések esetében a laboratóriumi vizsgálatok alátámasztották, hogy az említett vírus végzett velük. Az előírás szerint

az érintett településeken és azok három kilométeres körzetében valamennyi hízót meg kell semmisíteni

– Pósaházán például ötvennél is több állatot égettek el. A munkácsi járásban alakult ugyan egy kárfelmérő bizottság, ám azt, hogy az állam kompenzálja a tartók veszteségeit, senki sem tudja garantálni. A fertőzéssel sújtott településeken karantént rendeltek el, melynek a feloldása után egy évvel engedélyezett ismét a sertéstartás.

Látva a helyzet súlyosbodását, a megyei vadgazdálkodási hivatal úgy döntött, kilövik a teljes kárpátaljai vaddisznóállományt. Julija Davidova, a szakhatóság szóvivője a Világgazdaság érdeklődésére elmondta, az afrikai sertéspestis terjedésének megállítása érdekében hozták ezt a drasztikus döntést.

fotó:Pixabay

A megyében működő vadásztársaságok külön csoportokat alakítottak, s már el is kezdték a vaddisznók kilövését.

Valamennyi elejtett egyedet megvizsgálják.

Becslések szerint a kárpátaljai állomány mintegy 3500 egyedet számlál, így az összes kilövése képtelenség.

Elsősorban a kór elterjedésének mértékére kíváncsiak.

Az eddig leterített néhány tucatnyi állatban a laborvizsgálatok nem mutatták ki a pestist.

A pánikhangulatot csak fokozza, hogy a kárpátaljai megyeközpontban,

Ungváron hatóságilag betiltották a házi készítésű hústermékek árusítását.

A vevők attól félnek, hogy az egekbe szöknek az árak, a tartókat viszont az aggasztja, hogy megcsappan a kereslet, és elmarad a haszon. Mindenesetre az év eleje óta a hús ára már így is legalább 20-30 százalékkal emelkedett.

agrotrend.hu / vg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.