2019.09.18., szerda , Diána

Hírek

2019. március 18. hétfő • 12:18

Dress code: szabály vagy tisztelet?

A “dress code” azon írott és íratlan szabályok összessége, melyek meghatározzák öltözködésünket. A megjelenésünk által kommunikáljuk a világ felé, hogy kik is vagyunk valójában. 

A ruházatunk tükrözi a stílusunkat, egyéniségünket. Az öltözködésünket alakító konvenciókat “dress code”-nak nevezzük. Napjainkra ezek a "szabályok” egyre lazábbá, kényelmesebbé, praktikusabbá és változatosabbá váltak.


Az elvárt öltözék a világ különböző kultúráiban mindenhol más és más - fotó: Pixabay

Gondoljunk csak arra, hogy 100 évvel ezelőtt még a férfiak napi viseletéhez tartozott

 • a keményített gallér,
 • a nyakkendő,
 • a mellényes öltöny,
 • sőt még a sétapálca és a kalap is.

Ma pedig már a komoly megbeszélésekre sem elvárás nyakkendőben és mellényben érkezni! Egy adott eseményre “túlöltözni” még mindig kevésbé kínos, mint alul öltözve megjelenni.

Persze nemcsak a divat, de az öltözködési szokások is változnak.

Azonban vannak egyelőre még fixen álló “dress code” kategóriák. Alább most az Európában és Észak-Amerikában használatos kategóriákat vesszük sorra.

White Tie

Előljáróban ahogyan az elnevezés is sugalja, a frakkon és a fehér nyakkendőn van a hangsúly. Különleges alkalmakra, ünnepi estékre, operába illendő viselet. A legelegánsabb öltözék az összes viselet közül. Uraknak

 • mellényes frakk,
 • keményített mellrészű piké ing,
 • fehér csokornyakkendő,
 • elegáns fekete lakkcipő és hófehér nadrágtartó dukák.

A hölgyeknek

 • nagyestélyi ruha,
 • visszafogott,
 • elegáns ékszerek,
 • topánka,
 • kesztyű és (pánt nélküli) kis kézitáska viselendő.

Black Tie

A fekete szmoking öltönyhöz a kötött fekete csokornyakkendő az elfogadott, minden más színű kerülendő, fehér díszkendővel a bal felső öltönyzsebben. Az ing legyen dupla mandzsettás, mandzsettagombbal. A cipő vékony talpú, elegáns és fekete.

A "Black Tie" tehát kevésbé formális, mint a "White Tie", sőt ha a meghívón a "Black Tie Optional" szerepel, akkor ez esetben az uraknak már egy elegáns öltöny is elegendő egy visszafogott nyakkendővel.


A  formális megjelölés általában elegáns öltözetet jelent - illusztráció: Canissi szabóság

Formal, avagy alkalmi megjelenés

A  formális megjelölés este 6 óra előtt és után is elfogadott a sötét öltöny nyakkendővel. Kivéve, ha a rendezvény "dress code"-ja "Formal, Black-Tie Optional", mert akkor 18:00 óra után "Black Tie" az elvárás. Ez a hölgyeknél azt jelenti, hogy 18:00 óra előtt elég, ha elegánsak, 18:00 óra után viszont vegyenek fel kisestélyit egy "formal" megjelölésű eseményre.

Semi-formal

18 óra előtt legyünk elegánsak a semi-formal eseményen, azaz öltöny nyakkendővel. Ha a kezdés 18 órára vagy ezutánra esik, akkor sötét öltönyt vegyünk fel. Hölgyek esetében hasonló a helyzet, mint a formal esetében: 18 óra előtt elég egy elegáns kosztüm is, utána azonban kell a koktélruha - a nagyestélyi már túlzás.

Informal

A mindennapi öltözetet jelöli az informal, amit viszont nem a laza farmerként kell érteémezni.

A hétköznapi kosztümök és nadrágkosztümök kerülnek az előtérbe.

Az uraknak könnyítés, hogy a zakó és a nadrág színének nem kell egyeznie, de nyakkendő és ing harmóniája tanácsos.

A hölgyeknek, este 6 óra után valami elegánsabbat, mondjuk olyasmit, amiben egy semi-formal eseményre mennének. Az uraknak könnyítés, hogy a zakó és a nadrág színének nem kell egyeznie, de nyakkendő és ing azért kell.

Business formal

Az urak esetében pont az az elvárás, mint a "semi-formal"-nál. A hölgyeknek az az egyetlen kikötés, hogy ne legyen túl kihívó a kosztümös öltözetük (semmi mély dekoltázs és/vagy rövid szoknya).


Black tie: fekete szmokinghoz, fekete csokornyakkendő - illusztráció: Canissi szabóság

Casual

"Casual"-nél bármit felvehetünk, ami nem sportos és nem farmer. Az urak levehetik a nyakkendőt, a hölgyek a nadrágkosztüm zakóját, de ha munkaügyben kell valahol "Casual" megjelennünk, akkor jobb, ha a "Business formal" elvei alapján öltözünk fel. Egy másik szemléletmód szerint a "Casual" az utcai viselet, azaz a farmer-póló megfelelője és egyszerűen csak a tiszta, ápolt, rendezett ruházatot kell érteni alatta.

Business casual vagy smart casual

Itt már csak javaslat a farmertilalom, elvileg semmilyen kikötés nincs. "Smart casual” alkalom lehet például egy golfozás a főnökkel vagy egy egyszerű hétköznapi öltözetünk. Jobb ha a "semmilyen kikötést" is fenntartásokkal kezeljük: ha lehet kerüljük a farmert és a tornacipőt. Hölgyeknek a blúz ajánlott nadrággal. Ez egyébként egy népszerű munkahelyi “dress code” mely a 90-es években alakult ki és máig ezt írják elő dolgozóiknak a "multik".

agrotrend.hu / Canissi szabóság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.