2020.09.29., kedd , Mihály

Hírek

2019. december 04. szerda • 16:32

Dübörög a mezőgéppiac

A vidékfejlesztési támogatások után a jegybank hitelprogramja tartja lendületben a hazai mezőgéppiacot. A gazdálkodók a kedvezményes finanszírozási lehetőségeknek köszönhetően január és szeptember között mintegy 134 milliárd forintot költöttek az új gépek vásárlására, alkatrészek beszerzésére pedig további 43 milliárd forintot fordítottak.

Míg az elmúlt években elsősorban a vidékfejlesztési támogatások ösztönözték a gazdálkodókat a gépparkjuk megújítására, az idén már sokkal inkább a kedvező kamatkörnyezet az, ami lendületet ad a vásárlásoknak - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint az egyéni gazdaságok és a mezőgazdasági vállalkozások ja­nuár és szeptember között mintegy 134 mil­liárd forintot költöttek új gépek beszerzésére, ami háromszázalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet.

A legnépszerűbbek továbbra is a különböző traktorok és gabonakombájnok voltak. A munkagépek közül a talajművelő berendezésekből vásároltak a legtöbbet a gazdaságok. Jelentősen visszaesett a növényvédő gépek iránti kereslet, az előző évhez képest 33 százalékkal vettek kevesebbet ezekből.

A folyamat a gazdálkodók szemléletváltásának és a kedvező finanszírozási lehetőségeknek tudható be. A forgalmazók és a gyártók tapasztalatai szerint a vevők jelentős része bankhitel segítségével vásárol gépeket.

Népszerű a Magyar Nemzeti Bank kedvezményes hitelprogramja, a legtöbben a januárban indított NHP fix keretében elérhető konstrukciót vették igénybe új és használt gépek beszerzéséhez.

A programban kihelyezett összeg csaknem negyede – mintegy 52 milliárd forint – került a mezőgazdasági vállalkozásokhoz. A finanszírozási lehetőségek tárházát bővítette az MKB Bank és az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által közösen kidolgozott MKB Hektár Plusz termékcsalád is, amely elsősorban a kisebb termelők fejlesztéseihez nyújtott segítséget.

A banki hitellehetőségek növekvő választékával párhuzamosan a lízingpiac is tovább fejlődött. A Magyar Lízingszövetség közleménye szerint kiemelkedő bővüléssel zárta az első kilenc hónapot az agrárgép-finanszírozás.

Szeptemberre a mezőgazdasági gépekhez köthető lízing összege 24 százalékkal, 72 milliárd forintra nőtt. Az új gépek mellett a meglévők karbantartására is több pénzt fordítottak a gazdálkodók.

Az alkatrészek iránti kereslet tíz százalékkal nőtt az első három negyedévben, összesen 43 mil­liárd forintot fordítottak erre a célra a termelők.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.