2021.08.06., péntek , Berta, Bettina

Hírek

2018. május 01. kedd • 09:15

Durván csökkenhet a jégkárkifizetés mértéke

Május elsejétől működik az országos jégkármérséklő rendszer.

A  rendszer a termelőknek nem jelent többletkötelezettséget, mivel a gazdák befizetésein alapuló agrárkárenyhítési alapból finanszírozzák - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főigazgatója kedden az M1 aktuális csatornán.

Győrffy Balázs és Jakab István bemutatják jégkármérséklő rendszer működését - fotó: agrotrend.hu

A jégkármérséklés során a talaj felszínén működő generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak, amiket nagy koncentrációban juttatnak a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. A technológia alkalmazásával mesterséges módon csökkentik a jégszemcsék átmérőjét, ezzel párhuzamosan pedig több jégszem keletkezik. Ezek a föld felszínéhez közeledve nagyobb valószínűség szerint elolvadnak, vagy ha nem is olvadnak el teljesen, sokkal kisebb átmérővel érik el a talajt, így az általuk okozott kár mértéke jelentősen csökkenthető. A rendszer kivitelezése mintegy kétmilliárd forintba került.

Darabos Tamás hozzátette: a felhasznált ezüst-jodid a természetben is megtalálható, elenyésző mennyiséget használnak, és nincsen ismert mellékhatása. Várhatóan kevesebb jégkárkifizetés lesz a jégkármérséklő rendszernek köszönhetően - jelezte.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.