2019.06.25., kedd , Vilmos

Hírek

2017. december 10. vasárnap • 15:18

Ebben az évben is telelnek sarkantyús sármányok a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A sarkantyús sárány hazánkban ritka vendégnek számít, de idén ismét a Körös-Maros Nemzeti Park területén figyelték meg a faj telelő példányait.

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták és Cserebökény részterületén idén is megfigyeltek telelő sarkantyús sármányokat. Magyarországon a sarkantyús sármány nagyon ritka vendég, csak néhány olyan telelőhely van, ahová rendszeresen visszatérnek. Ezek közé tartozik a Csanádi puszták és Cserebökény is - olvasható a nemzeti park honlapján.

fotó: Wikipedia

A Csanádi pusztákon belül Montág-pusztán figyeltek meg 6 példányt egy nagykiterjedésű ürmös mozaikon, ahol már sorban a harmadik télen észlelik a faj telelő példányait. Rendszeres és visszatérő megjelenésük azt bizonyítja, hogy az otteni természetvédelmi kezelésekkel megfelelő élőhelyet teremtettek számukra. A területen gépi munkavégzés soha nincs, hogy ne tapossák le a gyepet és ne károsítsák a padkák mikrodomborzatát.

A legeltetés is speciálisan van ütemezve: a nyári időszakban jellemzően minimális a legeltetés, ez lehetővé teszi a legtöbb növény számára a maghozatalt. A sarkantyús sármányok magevők, így számukra ezzel a kezeléssel egyértelműen kedvezni lehet.

Idén eddig hat sarkantyús sármányt figyeltek meg két alkalommal, de rejtőzködő, óvatos madárról lévén szó, valószínűleg ennél több is lehet, csak nem egyszerű őket megtalálni a pusztán. A földön szinte lappangva mozognak, s csak akkor repülnek fel hirtelen, amikor az ember már egészen közel ér hozzájuk. A többi sármányhoz hasonlóan verébméretű madárról van szó. Tollruhája beleolvad a téli padkás szikesek, barna kórókkal borított ürmöseinek képébe.

A kemény hidegek elmúltával, kora tavasszal indulnak az északi költőterületei felé. Remélhetőleg a tél folyamán tovább emelkedik majd a madarak száma és eredményesen át is telel a csapat.

agrotrend.hu / kmnp.nemzetipark.gov.hu

Fókuszban
Ideje megnyomni a vészcsengőt- kipusztulóban a fél világ a műanyagok miatt

Ideje megnyomni a vészcsengőt- kipusztulóban a fél világ a műanyagok miatt

Egy új kutatás szerint már mindennapos a partra vetett bálnák ...

Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon

Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon

Egy kis ország vált a globális éghajlatváltozás elleni küzdelem ...

ROUNDUP MEGA alkalmazása búza és árpa aratás előtti gyomirtására

ROUNDUP MEGA alkalmazása búza és árpa aratás előtti gyomirtására

Az elmúlt időszak időjárása, agro-ökológiai feltételei nagyon ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.