2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Hírek

2017. november 07. kedd • 15:03

Egy eddig meg nem tapasztalt összefogás született a vidék érdekében

A termésbiztonság megteremtése, a jogi környezet gazdálkodóbaráttá tétele, az uniós források egyszerű lehívhatósága, a rendelkezésre álló források hatékony felhasználása, a tudásátadás és az innovációk megismertetése jelentik a következő 5 év legfontosabb elemeit.

- Olyan összefogással tudunk dolgozni a vidéken, amire a rendszerváltás óta nem volt példa - értékelte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) november 3-ai megyeiküldött-választását Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke kedden egy budapesti sajtótájékoztatón.

Jakab István: Ez volt az első eset, amikor a szakma teljes erővel összefogott - fotó: agrotrend.hu

A választást a Magosz mind a 19 megyében meggyőző eredménnyel nyerte meg. A választásra jogosult 360 ezer kamarai tag a lakóhelye vagy a székhelye alapján kijelölt szavazási körzetközpontban adhatta le voksát a megyei küldöttjelöltek neveit tartalmazó zárt listára. Az érdekképviseleti szervek közül a Magosz 17 támogató szervezettel közösen mind a 19 megyében, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) pedig 9 megyében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - adott le megyei kamarai küldöttgyűlési küldöttjelölti listákat.

- 47 696 kamarai tag élt szavazati jogával, ez mintegy 13,13 százalékos részvételi arány, amely négyszer magasabb a 2013-asnál.

Ezen gazdák kiállása legitimálja azt az elsöprő eredményt, amit elértünk

- jelentette ki a Magosz elnöke. - Az elmúlt 5 évben nagyon jól működött a kapcsolat 11 szervezettel, most pedig esélyt teremtettünk arra, hogy 18 szervezettel képviseljük a teljes szakmát - tette hozzá.

Győrffy Balázs: Európai összehasonlításban is nagyon komoly felhatalmazást kaptunk a gazdáktól - fotó: agrotrend.hu

A leadott 45 576 szavazatból 40 252 a Magosz és szövetségesei listájára (88,3 százalék), míg 5324 (11,7 százalék) a MOSZ listájára érkezett. A kamarai választások eredményei megyékre lebontva ITT találhatók.

- A választás eredménye komoly erőt jelent, ugyanakkor még nagyobb felelősséget is - mondta Győrffy Balázs. A NAK elnöke hangsúlyozta:

arra készülnek, hogy éljenek és ne visszéljenek ezzel a lehetőséggel, valamint a kamarai tagság 100 százalékának érdekeit képviseljék.

- A termésbiztonság megteremtése, vagyis az öntözésfejlesztés és a jégkár mérséklése is kiemelt figyelmet igényel - húzta alá Győrffy Balázs. Mindezek mellett a jogi környezet gazdálkodóbaráttá tétele, az uniós források könnyű és egyszerű lehívhatósága, felosztása, a most rendelkezésre álló források hatékony felhasználása, a tudásátadás és az innovációk megismertetése jelentik majd a következő 5 év legfontosabb elemeit.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke (GOSZ) elmondta: nagyon jó falugazdász-hálózat működik, ami nélkül nincs Magyarországon mezőgazdaság. Az összes szervezet számára a versenyképesség a legfontosabb, és a továbbiakban lobbiszervezetként, a szakma egészét képviselve, együtt folyik tovább a munka a még eredményesebb hazai agrárium érdekében.

Mocz András, Mélykuti Tibor és Patay Vilmos - fotó: agrotrend.hu

- A 2015-2016-os tejágazati válság idején a támogatások nagységrendjének emelése és az előlegfizetés mentette meg a magyar tejtermelőket - emlékeztetett Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. - Hosszú távú stratégiai irányt alakítottunk ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségével együttműködve, a 2017. január 1. óta érvényben lévő áfacsökkentés pedig komoly lehetőséget jelent a hazai tejágazatnak és a fogyasztóknak is - fűzte hozzá.

- A magyar erdésztársadalom összefogása és Kamarával való együttműködés nélkül az erdőtörvény módosítása nem sikerülhetett volna - közölte Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke. - A törvény megszavazásakor a Kamarának nagy jelentősége volt abban, hogy azok a cikkelyek bekerüljenek a módosításba, amelyek valóban az erdőgazdálkodás érdekeit szolgálják - emelte ki.

Patay Vilmos, a Hangya Együttműködés elnöke kifejtette: a globalizálódó világban a keresleti és a kínálati oldal nagy mértékben koncentrálódott, a mostani összefogás pedig a hazai gazdáknak nyújt jobb esélyt a magasabb profit és a kiegyensúlyozottabb termelés elérésére.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.