2019.09.20., péntek , Friderika

Hírek

2017. január 29. vasárnap • 09:24

Egy helyen a gazdák és a szakma

Csak a krumpli nem volt formában tavaly, elkerülhetetlen a liszt árának emelése, háromezer ember sorsa a tét a víziszárnyas-ágazatban, változások lesznek a termeléshez kötött támogatásokban, növekedhet a mezőgépgyártás – ezek a hét hírei.

Hazánkban tavaly 1,893 millió tonnás rekordtermést takarítottak be napraforgóból, 882 ezer tonnás csúcsmennyiség termett repcéből és rekordot döntött a kukorica termésátlaga is, amely meghaladta a hektáronkénti 8,6 tonnát (az összes termés 8,8 millió tonna volt) - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében. A burgonya - melynek betakarított területe 13 százalékkal (16 ezer hektárra) terménymennyisége 11 százalékkal (403 ezer tonnára) csökkent - kivételével a megfigyelt őszi betakarítású növények termésmennyiségéről az mondható el Magyarországon, hogy azok a 2016. évben egyértelműen magasabbak voltak az előző évihez képest.

Lezajlott a 35. AGROmashEXPO és 7. AgrárgépShow, a magyar és a nemzetközi mezőgépipar év eleji bemutatkozó seregszemléje. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szerdai megnyitón elmondta: jók a kilátásaink arra, hogy 2017 a mezőgazdasági gépgyártás számára a növekedés és a fejlődés éve legyen. 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 35. AGORmashEXPO és 7. AgrárgépShow-n – fotó: agrotrend.hu

Háromezer ember sorsa a tét a víziszárnyas-ágazatban. Hat üzem már leállt a termeléssel, a dolgozóit állásidőre kezdte fizetni. Hasonlóra az idei év első félévében is számítani lehet. Nagy létszámú elbocsátásokra kell felkészülni. Ha nem kap állami segítséget, hamar felszámolás alá kerülhet a madárinfluenza miatt bajba jutott víziszárnyas-ágazat, mert amíg a tenyésztőket kártalanítják, a feldolgozók ilyesmire nem számíthatnak.

A hazai madárinfluenza esetek miatt Magyarország hivatalosan is kéri az Európai Bizottság válságtámogatását

Törékeny még a piac, de további áremelkedésben bíznak a tejtermelők. Tavaly év végén sikerült önköltségi áron eladni a nyerstejet. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint decemberben is folytatódott az áremelkedés, és végigfutott a termékpályán is. 

Elkerülhetetlen a liszt árának emelése. A liszt árának minimum 5 százalékos emelését elkerülhetetlennek tartja a szakma - közölte a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség). A szakmai szervezet az áremelés indokát abban látja, hogy a legtöbb malomipari vállalat a nullszaldó közelében, de legfeljebb 2 százalékos profittal dolgozik, és nem rendelkezik tartalékokkal a szükséges béremeléshez. 

Javult a mezőgazdaság jövedelmezősége. A magyar mezőgazdaság kibocsátása 48 százalékkal, bruttó hozzáadott értéke 85 százalékkal bővült 2010 és 2015 között. Változások lesznek az idén a zöldítési és termeléshez kötött támogatásokban az egységes kérelem benyújtásánál - közölte a Földművelésügyi Minisztérium. Mezei Dávid, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára közölte: minden vidékfejlesztési pályázatot kiírnak 2017 március végéig. A pályázatok, a projektek értékelése, elbírálása is felgyorsul, és a kifizetések is ütemesebbé válnak.

Elkezdődött a regisztráció a májusi budapesti Vetőmag Világkongresszusra. Május 3-ig várják a résztvevők jelentkezését a szervezők. A rendezvény a globális vetőmag szektor legnagyobb eseménye, amelyre a világ minden részéről jönnek majd szakemberek és kísérőik.

Duplára emelkedett felső határral indul a kkv-k két kiírása. Szerdától nyújthatják be a támogatási kérelmeket a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) két népszerű pályázatára. 

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.