2019.06.19., szerda , Gyárfás

Hírek

2017. január 29. vasárnap • 09:24

Egy helyen a gazdák és a szakma

Csak a krumpli nem volt formában tavaly, elkerülhetetlen a liszt árának emelése, háromezer ember sorsa a tét a víziszárnyas-ágazatban, változások lesznek a termeléshez kötött támogatásokban, növekedhet a mezőgépgyártás – ezek a hét hírei.

Hazánkban tavaly 1,893 millió tonnás rekordtermést takarítottak be napraforgóból, 882 ezer tonnás csúcsmennyiség termett repcéből és rekordot döntött a kukorica termésátlaga is, amely meghaladta a hektáronkénti 8,6 tonnát (az összes termés 8,8 millió tonna volt) - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében. A burgonya - melynek betakarított területe 13 százalékkal (16 ezer hektárra) terménymennyisége 11 százalékkal (403 ezer tonnára) csökkent - kivételével a megfigyelt őszi betakarítású növények termésmennyiségéről az mondható el Magyarországon, hogy azok a 2016. évben egyértelműen magasabbak voltak az előző évihez képest.

Lezajlott a 35. AGROmashEXPO és 7. AgrárgépShow, a magyar és a nemzetközi mezőgépipar év eleji bemutatkozó seregszemléje. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szerdai megnyitón elmondta: jók a kilátásaink arra, hogy 2017 a mezőgazdasági gépgyártás számára a növekedés és a fejlődés éve legyen. 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 35. AGORmashEXPO és 7. AgrárgépShow-n – fotó: agrotrend.hu

Háromezer ember sorsa a tét a víziszárnyas-ágazatban. Hat üzem már leállt a termeléssel, a dolgozóit állásidőre kezdte fizetni. Hasonlóra az idei év első félévében is számítani lehet. Nagy létszámú elbocsátásokra kell felkészülni. Ha nem kap állami segítséget, hamar felszámolás alá kerülhet a madárinfluenza miatt bajba jutott víziszárnyas-ágazat, mert amíg a tenyésztőket kártalanítják, a feldolgozók ilyesmire nem számíthatnak.

A hazai madárinfluenza esetek miatt Magyarország hivatalosan is kéri az Európai Bizottság válságtámogatását

Törékeny még a piac, de további áremelkedésben bíznak a tejtermelők. Tavaly év végén sikerült önköltségi áron eladni a nyerstejet. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint decemberben is folytatódott az áremelkedés, és végigfutott a termékpályán is. 

Elkerülhetetlen a liszt árának emelése. A liszt árának minimum 5 százalékos emelését elkerülhetetlennek tartja a szakma - közölte a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség). A szakmai szervezet az áremelés indokát abban látja, hogy a legtöbb malomipari vállalat a nullszaldó közelében, de legfeljebb 2 százalékos profittal dolgozik, és nem rendelkezik tartalékokkal a szükséges béremeléshez. 

Javult a mezőgazdaság jövedelmezősége. A magyar mezőgazdaság kibocsátása 48 százalékkal, bruttó hozzáadott értéke 85 százalékkal bővült 2010 és 2015 között. Változások lesznek az idén a zöldítési és termeléshez kötött támogatásokban az egységes kérelem benyújtásánál - közölte a Földművelésügyi Minisztérium. Mezei Dávid, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára közölte: minden vidékfejlesztési pályázatot kiírnak 2017 március végéig. A pályázatok, a projektek értékelése, elbírálása is felgyorsul, és a kifizetések is ütemesebbé válnak.

Elkezdődött a regisztráció a májusi budapesti Vetőmag Világkongresszusra. Május 3-ig várják a résztvevők jelentkezését a szervezők. A rendezvény a globális vetőmag szektor legnagyobb eseménye, amelyre a világ minden részéről jönnek majd szakemberek és kísérőik.

Duplára emelkedett felső határral indul a kkv-k két kiírása. Szerdától nyújthatják be a támogatási kérelmeket a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) két népszerű pályázatára. 

agrotrend.hu

Fókuszban
Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

A példa nélküli hőség soesem látott mértékű szárazsággal jár, ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.