FÓKUSZBAN

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus ...

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. De ugyanígy fertőzi ...

Algafix®, a magyar biostimulátor

Algafix®, a magyar biostimulátor

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte. ...

Hírek

2017. június 11., vasárnap • 15:13

Egy-két hét és újabb agrárpályázatok jönnek

A belső szükséglet gabonából biztosított, jelentős többletforrások a magyar mezőgazdaság szereplői részére, az élelmiszer-ellátás zavartalan lesz globálisan, már ötmillió forintot is ér egy hektár termőföld - ezek voltak a hét agrárhírei.

Kedvezőek a termesztési kilátások, de a csapadék hiányzik. Ha rekord nem is lesz, de a gabonaszektor idén is sikeres lehet. Várhatóan jelentős mennyiségű export árualap is képződik

A gazdák már készülnek a betakarításra, előreláthatóan két hét múlva megkezdődhet az őszi árpa aratása Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Aratás előtti már a hangulat - gépszemlét kell tartani, a kombájnokat, aratógépeket, a szárítógépeket ellenőrizni kell, hogy működőképes állapotban vannak-e, megfelelnek-e a baleset- és tűzvédelmi előírásoknak. Aránylag jónak ígérkezik a búza és az árpa is. A kezdeti nehézségek ellenére a tavaszi vetésű növények, a kapások is jól kikeltek, fejlődnek. Az elmúlt időszakban támadott a vetésfehérítő, védekezni kellett ellene. A gyomok is nagyon nőnek.

Akkor van biztonságban a magyar tejágazat, ha minden egyes liter tejet, amit előállítunk, azt fel is dolgozunk. Ez a kormány és az ágazat közös felelőssége. Az idei tejvilágnapon már volt ok örömre. 

fotó: 123rf

A kormány különböző támogatásokkal kész segíteni a tejtermelés korszerű, gazdaságos körülményeinek kialakítását és a korszerű feldolgozó üzemek létrehozását. 

A jövő héten zárószavazásra kerülő 2018. évi költségvetés tervezet a 2010. évhez viszonyítva jelentős többletforrásokat biztosít a magyar mezőgazdaság szereplői részére. A tisztán nemzeti költségvetésből finanszírozott támogatásokra fordítható összeg a 2010. évi mintegy 50 milliárd forintról 96,7 milliárd forintra változik. Az uniós kiegészítéssel működő támogatások esetében pedig a hozzávetőleg 3 milliárd forintos összeg közel 12 milliárd forintra emelkedik.

A közös agrárpolitika kialakításánál erős szava lehet a visegrádi térség országainak. Finanszírozható, és kiszámítható agrárpolitikára, egy gazdabarát, egyszerűbb adminisztrációt igénylő agrárpolitikára van szükség. A közös agrárpolitika jövőjéről is tárgyalt a magyar és a cseh agrárminiszter a héten. A magyar mezőgazdaság jövője nagymértékben azon múlik, hogy sikerül-e megállapodni a KAP 2020 utáni jövőjéről – nyilatkozta csehországi tárgyalásai után Fazekas Sándor.

A FAO előrejelzése pozitív képest fest a nemzetközi élelmiszerpiacokról a jövőre nézve. Az ellátás zavartalan lesz globálisan, bár helyi szinten lehetnek ettől eltérő folyamatok. Megfordult az utóbbi két hónap trendje és az élelmiszerek ára újból emelkedni kezdett májusban: a FAO által számított árindex 2,2 százalékkal 172,6 pontra nőtt az előző havi 168,9 pontról. Tavaly májusban 156,7 ponton állt a mutató, azaz több mint 10 százalékkal drágultak az alapvető élelmiszerek éves összevetésben.

fotó:123rf

Már ötmillió forintot is ér egy hektár termőföld - Van olyan magyar település, amelynek határában ötmillió forintot is megér már egy hektár termőföld. A települések földtoplistájának adatai szerint hatalmasak a különbségek, hiszen akad, ahol 700 ezer forintért is lehet kapni egy hektárt, miközben az országos átlag 1,4 millió forint.

A parlament törvényalkotási bizottsága csütörtökön megszavazta az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, így ha az Országgyűlés is elfogadja a módosító indítványt, akkor jövőre öt százalékra csökkenhet a sertésbelsőség áfakulcsa.

Szombattól kezdődően újra engedélyezte élőszárnyas és tojás importját hét magyar megyéből az orosz szövetségi állategészségügyi és növényvédelmi szolgálat (Roszszelhoznadzor). Bács-Kiskun megyéből továbbra sem engedélyezett a nevezett termékek beszállítása.

A napokban kezdődik meg a kajszibarack szüretelése, már ahol nem vitte el a fagy a termést. Kutatás indul itthon arra, hogy miért tizedeli gutaütés a gyümölcsöt. A kór okait több száz millió forintból vizsgálják majd. 

Virágzik a szőlő - a pincészetek napos, az átlagosnál picit melegebb időjárást várnak, átlagos csapadékkal, és reménykednek abban is, hogy a jégverés elkerüli az ültetvényeket. Neves borászok kiemelkedő borokban bíznak.

A napokban már kapható a korai hazai meggy a piacokon, üzletekben. Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője, idén pedig – a májusi lengyelországi fagyok miatt – még nagyobb szerepe lesz hazánknak az európai fogyasztók ellátásában. 

fotó:Pelsőczy Csaba

Az ágazat helyzetét értékelték a Cseresznye- és meggy tanácskozáson - Az agrárgazdaságért felelős államtitkár a Cseresznye- és meggy tanácskozáson és fajtabemutatón hangsúlyozta: a meggy a második legfontosabb gyümölcskultúránk az alma mögött, de a cseresznye is igen közkedvelt a magyar fogyasztók körében. Az eseményen az is kiderült, mit lehet tudni a futó gyümölcságazati pályázatokról

Vannak még szabad források - Valamennyi vidékfejlesztési pályázatot kiírták a határidőig. A rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forint forrásból mintegy 480 milliárd forint sorsa már eldőlt. A támogatói döntések a legfontosabb pályázatok esetében még a nyáron, szeptemberre megszületnek. A benyújtott pályázatok 90 százalékában szükséges volt a hiánypótlás. Mintegy 431 milliárd forintra lehet még pályázni.

fotó:123rf

Várhatóan a következő egy-két hétben jelennek meg az idei Tanyafejlesztési Program pályázatai, erre a célra költségvetési forrásból 1 milliárd 225 millió forintos keret áll rendelkezésre. A program keretein belül a zártkerti revitalizációs alprogramra 2017-ben 300 millió forintot különített el a tárca.

Változások várhatók a kivételes alkalmazkodási támogatás beadásánál, miszerint a hatályos 3/2017. (I. 23.) FM rendelet módosítása révén azon kettőshasznú egyedek után is lehet támogatás igényelni, amelyek 2015. évtől anyatehén támogatás jogcímen még nem vettek igénybe támogatást.

Elindult a Polgárőr parlagfű teszedd program - Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a Földművelésügyi Minisztérium stratégiai partnereként harmadik éve vállal aktív szerepet az allergén gyomnövény elleni védekezésben Polgárőrök a parlagfűmentes településekért elnevezésű programjával. E kezdeményezés új programelemeként indítják útjára a Polgárőr parlagfű teszedd kampányt, amelynek célja, hogy június 30-ig országszerte a szövetség több mint 2000 tagegyesületének csaknem 61 ezer polgárőrét vonják be lakóhelyük parlagfű-mentesítésébe.

fotó:Pixabay

Európa legnagyobb nyúlhús-exportőre Magyarország, mégis, a belföldi nyúlhús-fogyasztásban a rangsor végén van. Elindult az a kampány is, hogy több nyulat együnk.

agrotrend.hu