2023.03.26., vasárnap , Emánuel

Hírek

2022. augusztus 01. hétfő • 19:11

Egy kiállítás lovakról nem csak lovasoknak

A ló és ember kapcsolatát színesen, interaktívan és megtapintható, kipróbálható kiállított tárgyakon keresztül mutatja be a Lóközelben című időszaki kiállítás a Vajdahunyadvárban. A tárlatot annak megálmodójával, Száz Petrával tekintettük meg.

A rendhagyó kiállítás nemcsak a kiállított tárgyak, dokumentumok megtekintésére, hanem azok megérintésére és kipróbálására is lehetőséget ad. A látogatók felülhetnek egy maratonkocsira, amit a Szilvásváradi Ménesgazdaságban Lázár Vilmos is hajtott. Egy sulkyn átélhetik az ügetők hangulatát, kipróbálhatják a különböző szakágak nyergeit. Megtapogathatják a versenypályák talajának rétegeit, egy valódi boxba belépve pedig a mai modern lótartás körülményeivel találkoznak – olvasható a rendezvény beharangozójában.

Nyeregbe pattanhatunk

A kiállítás a népszerűbb lovas szakágak egy-egy megtapintható, kipróbálható felszerelésével, elemével indul. A Nemzeti Lovardából kölcsönzött kőfalat és a herendi mintával díszített oxert testközelből láthatja az érdeklődő. A bátrabbak egy voltizs műlovon próbálhatják ki az alap kunsztokat. A Dallos Gyula miniszteri biztos, örökös magyar bajnok által felajánlott díjlovas nyereg, egy Stübben díjugrató, egy Cseppentő-féle túra-, és egy galopp verseny nyereg egymás mellett kiállítva jól összehasonlítható.

 

A KIÁLLÍTÁS MINDEN LÓSZERETŐ ÉS A LOVAS VILÁG IRÁNT ÉRDEKLŐDŐ SZÁMÁRA KIHAGYHATATLAN ÉLMÉNY.

 

Sikeres lovasok és tárgyaik

Szakágak szerint az elmúlt 20 év kiváló lovasainak fotói, életútjai és az általuk felajánlott díjak, eszközök, felszerelések, ereklyék is megtekinthetők és megtapinthatók. A fiatal generáció bemutatására és a hagyományőrző lovasíjászatnak is külön részt hagytak. A nagy történelmi ménesek is helyet kaptak egy rövid bemutatkozásra. A terem közepén egy vastag szőnyeggel borított, szivacsból készült mini akadálypálya várja a gyerekeket.

 

Interaktív tárlat

Megtekinthető egy igazi szúrás- és tűzálló lótakaró, továbbá a ló szemét védő speciális plexi a készenléti rendőrség jóvoltából. Szó esik a lovastúrákról, az Eurohorse túraútvonalakról, a szabadidős lovaglásról, és a biztonságos lovasoktatás fontosságáról. A kivetítőkön állatorvosi beavatkozásokat – pl. lófogászat, kólika műtét - láthatunk. Bepillantást nyerhetünk egy kovácsműhely rejtelmeibe, ahol mindenféle modern technikával előállított, speciális, korrekciós és gyógypatkók sorozatát vizsgálhatjuk közelről, de a lovasterápia fontosságáról is olvashatunk.

 

Filmes kellékek

A kaszkadőr és filmes szakma is előkerül a Spanyolország királynője című film Magyarországon forgatott jeleneteiben Penélope Cruz által lovagolt ló díszei, felszerelései, és egyéb filmes kellékei révén.  

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.