2022.09.27., kedd , Adalbert

Hírek

2022. augusztus 15. hétfő • 15:59

Egy ritkán emlegetett ok is áll az élelmiszer-áramelkedés mögött

Az ENSZ számítása szerint 2027-ig további 8,5 százalékkal emelkednek még az élelmiszerárak.

Egyes műtrágyatípusok ára 300 százalékkal emelkedett 2020 szeptembere óta: Megan Kaiser, a Kaiser Family Farms egyik tulajdonosa arról számolt be az CNBC-nek, hogy tavaly a műtrágya tonnánkénti ára 270 dollár (104 ezer forint) körül volt, mára viszont 1400 dollárra (540 ezer forint) emelkedett. "Ez ijesztő. Összeszorul a gyomrom, ha belegondolok, mekkora kockázatot vállal most a családi gazdaságunk" – mondta.

A gazdálkodók kénytelenek ezeknek a költségeknek egy részét a fogyasztókra hárítani, ami magasabb élelmiszerárakat eredményez. A műtrágya elengedhetetlenül szükséges annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű élelmiszert tudjanak termeszteni.

A Nemzetközi Műtrágyaszövetség becslése szerint műtrágya nélkül a világ népességének csak felét tudnánk etetni.

Fotó: MTI

A gazdák megpróbálnak alkalmazkodni ehhez az új helyzethez. Amikor 2022 tavaszán megkérdezték az amerikai gazdákat arról, hogy mit szándékoznak vetni, többen említették a szóját, mint korábban, aminek hátterében az állhat, hogy a szójabab termesztéséhez kevesebb műtrágya kell, mint a kukoricáéhoz. A műtrágyaárak akkor kezdtek el drasztikusan emelkedni, amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát.

"Elképesztő, hogy a világ mekkora mértékben függ az Oroszországból és Ukrajnából származó műtrágyától" – mondta Johanna Mendelson Forman, az American University School of International Service adjunktusa. Innen származik a világ műtrágyaexportjának 28 százaléka. A gázárak növekedése tovább drágítja ezt a mezőgazdaságban nélkülözhetetlen eszközt.

Ez azért van, mert a műtrágya előállításához fosszilis tüzelőanyagokat használnak – ezáltal az iparág a klímaváltozáshoz is hozzájárul, ráadásul ha a gazdálkodók túlzásba viszik a műtrágyák használatát, a vegyi anyagok a vizekbe is bekerülhetnek, ami környezeti károkat, szennyezést és betegségeket okozhat. "Nem azt mondom, hogy a műtrágya rossz, de a talajban természetesen fellelhető tápanyagok is rejlenek, Ezeket kell elérhetőbbé tenni, ha egy terület tartalékai kimerülnek" – mondta Ronald Vargas, az ENSZ Globális Talaj Partnerségének titkára.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.