2019.12.16., hétfő , Etelka,Aletta

Hírek

2019. szeptember 09. hétfő • 17:03

Egy új eljárással üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő szén-dioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó gázok.

Jelenleg hagyományos módszerekkel a hangasav előállításában költséges és nagy energia igényű tisztítási lépésekre van szükség. Ami miatt a kutatók úgy gondolják hogy gyorsan elterjedhet az általuk kifejlesztet új módszer, amivel egyből nagy tisztaságú és koncentrációjú hangyasav keletkezik - írja az arsratio.hu.

A kísérlet maradandó siker esetén új alternatív lehetőséget biztosíthat az energia felhasználásában - fotó: pixabay.com

A kutatást vezető Haotian Wang csapata az egyetemen kiemelten olyan technológiák kifejlesztésén dolgozik, melyekkel hasznos végtermékeket állíthatnak elő az üvegházhatást okozó gázok felhasználásával.

A kísérletek szerint az új katalizátorral a felhasznált energia 42 százalékát képesek hangyasav formájában elraktározni.

A vegyületet a vegyipar több területén is alapanyagként használják és ennél fontosabb, hogy a hidrogén tárolásában is fontos szerepet játszik, mivel több mint ezerszer akkora térfogatnyi hidrogént képes befogadni mint azt szoba-hőmérsékleten gáz formájában kitöltene.

Ezzel megoldást kínálva a hidrogén hajtású járműveknél a hidrogén sűrítésének problémájára.

Az új módszer sikeréhez két fejlesztésre is szükség volt: az egyik a két dimenziós bizmut katalizátor, amíg a másik egy szilárd állapotú elektrolit használata volt, amivel a reaktor által végzett folyamatok lényegesen leegyszerűsödtek.

A kutatók elmondása szerint mivel a bizmut egy nehéz atom, ezért alacsonyabb a mobilitása, különösen a megfelelő reakciós körülmények mellett.

Ennek már önmagában komoly előnyei vannak, amíg viszont az atomok struktúrája miatt a víz molekulákat is képes távol tartani a katalizátoról – ezzel elősegítve annak megőrzését.

Az anyag használatának másik nagy előnye, hogy a kutatók létrehoztak egy eljárást, amivel nagy mennyiségben is előállítható -ezzel lehetővé téve a tömeggyártást.

A polimer alapú szilár elektrolitra azért esett a kutatók választása, mivel a hangyasav előállítására használt hagyományos folyékony elektroliton alapuló módszereknél különböző sók hozzáadására van szükség az ionok átadásának biztosításához.

Azonban a keletkező hangyasav elegyedik a sókkal, így további tisztítási lépésekre van szükség azok eltávolításához. A szilárd elektrolit esetében mivel nincs szükség sókra, így a gyártás menete is sokkal egyszerűbbé válik.

A szilárd elektrolit használatával továbbá magasabb koncentrációban tudják előállítani a hangyasavat – mivel az így nem elegyedik folyékony elektrolittal.

Az eddigi teszteknél a kísérleti reaktor segítségével a kutatók 100 órán át képesek voltak folyamatosan előállítani hangyasavat, amíg a katalizátoron csak elenyésző degradáció nyomait látták.

A csapat szerint a hangyasavon felül minimális változtatásokkal és optimalizálással ecetsavat, etanolt és propanolt is elő lehet állítani.

A szakértők szerint a módszer egy újabb alternatív lehetőséget kínál arra, hogy megújuló energiaforrásokból származó áramot a levegőben lévő szén-dioxid megkötésével egy új később üzemanyagként – vagy alapanyagként – használható vegyületté alakítsák.

agrotrend.hu / arsratio.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.